lördag 11 juni 2011

Efterrätt med björnbärskompott och maräng

Här är desserten du kan variera efter säsong. I botten en kompott på björnbär som toppats med en fluffig maräng. Lätt, sött med härlig sommarsmak.



Björnbärskompott med maräng 4 port

Kompott:
250 g frysta björnbär 
1 dl strösocker
1 msk färskpressad citronjuice
ev lite potatismjöl eller maizena

Maräng:
3 äggvitor
2 1/4 dl strösocker
1 tsk vinäger

Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp de frysta björnbären med sockret. Tillsätt citronjuicen och koka i några minuter. Rör försiktigt så att bären håller sig så hela som möjligt. Red ev med potatismjöl eller maizena. Fördela kompotten i fyra mindre ugnsfasta skålar. Vispa vitorna hårt, tillsätt sockret lite i sänder under vispning till en seg smet. Vispa ner vinägern. Skeda eller spritsa marängen i skålarna och grädda ca 5 min eller tills marängen fått lite färg. Servera.

Kommentar: Det blir ganska mycket maräng, men jag gillar det. Minska receptet om du vill ha en mindre mängd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar