måndag 6 juni 2011

Tårta - Marängtårta med jordgubbar

En av de absolut godaste tårtorna - Pinocchiotårtan eller som den också kallas marängtårta, Glömmingetårta, Brittatårta, Herrgårdstårta, RutAinatårta och många andra namn. Här fylld med vispad grädde och jordgubbar. Går att variera med t ex konserverade mandarinklyftor, konserverad ananas, hallon, blåbär.



Marängårta 10 port

Botten:
100 g smör (rumsvarmt)
1 1/2 dl strösocker
5 äggulor
1/2 dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Maräng:
5 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
1 dl flagad mandel
1 krm ekologiskt vaniljpulver (kan uteslutas)

Fyllning:
1/2 l jordgubbar, i bitar
3 dl vispgrädde, vispad
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 150 grader. Botten: Vispa smör och strösocker poröst, tillsätt en äggula i taget. Tillsätt mjölken under omrörning. Rör sen ner vetemjöl och bakpulver. Bred ut på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Marängen: Vispa äggvitorna tillsammans med hälften av sockret, vispa till hårt skum och tillsätt resten av sockret och vaniljpulvret, vispa en stund till. Bred ut marängen på bottensmeten på plåten, strö över den flagade mandeln och grädda ca 40 min i nedre delen av ugnen. Låt svalna. Skär tårtan mitt itu, bred ena halvan med vispad grädde och lägg på jordgubbarna. Lägg på andra halvan av tårtan och servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar