fredag 3 juni 2011

Lax med romsås och pressad potatis

Det här är en klassiker hemma hos oss. Ugnsstekt lax med kall romsås och pressad potatis. Såsen går att variera med olika färska örter och hackad lök.
Tallrikar från Malva Krukmakeri.


Lax med romsås och pressad potatis 4 port

Potatis:
1 kg potatis
salt

Skala och koka potatisen mjuk. Pressa dem genom potatispress rakt ner i en varm skål. Smaka eventuellt av med lite salt och nymalen vitpeppar, men rör inte om. Servera omedelbart. Potatisen får inte kallna, pressa hellre en ny omgång när du bjuder om.

Lax:
500 g laxfile, skinn- och benfri
salt

Sätt ugnen på 200°. Lägg fisken i en ugnssäker form. Strö på salt. Stek mitt i ugnen ca 15 min tills innertemperaturen är 60°.

Romsås:
2 dl crème fraiche
1/2 dl majonnäs
2 msk röd stenbitsrom eller annan röd rom
1/2 tsk salt
1/2 rödlök, finhackad
gräslök eller dill, finhackad

Blanda crème fraiche och majonnäs ordentligt. Tillsätt salt, rom och eventuellt finhackad gräslök.
Rör om ordentligt och smaka av.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar