Ny tävling i samarbete med Malva Krukmakeri. Du har chans att vinna en av dessa vackra vitlöksrivare och får själv välja färg. Riv vitlöken i botten och blanda sedan i resten av ingredienserna till
t ex din sås.
Tävlingsuppdrag:
Hur gör du din godaste sås, glaze eller marinad med vitlök?
Lämna ditt tävlingsbidrag samt din mailadress och önskad färg på vitlöksrivaren här i kommentarsfältet.
Sista tävlingsdag för att lämna ditt bidrag är
Tävlingen är avslutad!
Oh kul kul...hmm...Ja,lila vill jag självfallet ha om jag vinner!
SvaraRaderaGlaze mm...njae...de gör jag sällan...
Men,riven vitlök använder jag nästan i all mat :)
Dessing med vitlök,örtsalt,socker,salvia,dragon,vitvinsvinäger och olivolja,ihopvispad och toppad med citron kör jag nästan jämnt på sallad däremot :)
Oh mail: c.aureum@gmail.com
SvaraRaderatill revbensspjäll har jag denna glaze : spansk chilifrukt, riven ingefära, balsamvinäger och honung. Jätte-enkelt och jättegott!
SvaraRaderaOm jag vinner vill jag ha den lila :)
mail: victoriabang83@hotmail.com
SvaraRaderaandreas.strand@gmail.com
SvaraRaderaÖnskar den gröna om jag vinner.
Whiskeyglace (magiskt god, men tidskrävande =)):
1 hel vitlök
1 msk olivolja
1,5 dl Vatten
2,5 dl Ananas Juice
4 msk Teriyaki-sås
1 msk Soya
3 dl Brunt socker
3 msk Citron Juice
3 msk finhackad gul lök
1 msk Whiskey
1 msk krossad ananas
1/4 tsk cayenne-peppar
Gör så här:
Rosta Vitlöken:
1. Skär bort ca 1 cm av toppen av vitlöken och skär bort "roten" så att den kan stå stadigt.
2. Ta bort det mest av det papperslika vita skalet, men ta inte bort så mycket att den inte håller ihop.
3. Lägg vitlöken i en ugnsfast form och häll lite olivolja över den.
4. Täck med aluminiumfolie.
5. Baka i ugnen. 150 grader ca en timme.
6. Låt svalna.
Blanda ihop och låt sjuda:
1. Blanda vatten, ananas-juice, Teriyaki-sås, soya och brunt socker i en gryta.
2. Sjud på mellanhög värme, rör om då och då tills det börjar sjuda.
3. Sänk värmen, men inte mer än att det fortsätter sjuda.
Blanda ner den rostade vitlöken:
1. Tryck på sidan av vitlöken tills all vitlök pressats ut (bör ha konistens som smör).
2. Mät upp 2 tsk vitlök och rör ner i grytan.
Slutför.
1. Lägg i resten av ingredienserna och rör runt.
2. Låt blandningen sjuda i ca 40-50 minuter eller tills den reducerats till hälften.
Till en kall nudelsallad med kyckling;
SvaraRaderaKall dressing;
1/2 dl sesamfrön
2 msk olivolja
1 finhackad habanerochili
2 cm skalad, riven färsk ingefära
1 st vitlöksklyfta, finriven
1 st lime, zest och saft
salt efter smak
1 burk kokosmjölk
2 msk jordnötssmör
2 dl vatten
1. Fräs på låg värme sesamfrön, chili, ingefära, vitlök och limezest i olja. Tillsätt övriga ingredienser och låt sjuda någon minut. Låt sedan svalna och ha som dressing i sallad med tex grillad kyckling och olika salladssorter. Med pasta eller inte. Blanda ordentligt!
Jag är vitlöks fanatiker och jag gör en massa olika vitlöks såser men den godaste är den enklaste.
SvaraRadera1 liten burk cream fresh
1-2 vitlöksklyftor
salt & peppar efter smak.
Rör inte runt i cream freshen för mycket då den har en tendens att bli lite rinnig.
Ps jag vill ha en vit ^^
Underbar sås till grillat...
SvaraRaderaTurkisk youghurt,
Vitök,
Peperoni
Sambal olek
Salt och Peppar
blanda allt efter behag och servera till kött, fågel funkar även till grillad fisk ;)
Linn eriksson
erikssonlinn@hotmail.com
Fräsht och Gott
SvaraRaderaCream Fresh
Vitlökar efter styrka och behag
Svartpeppar
Rosépeppar
Salt
Riven gurka
Persilja
Blanda allt (men låt gurkan rinna av lite innan du blandar i den).
Kanongott till grillat, sallad, macka för fyllning. Bara du själv sätter gränsen.
En beige vore kul att ha på bordet :)
Kia greatgirl@tele2.se
En go marinad:
SvaraRadera2msk dijonsenap
4msk vitvinsvinäger
4msk olivolja
1vitlök (klyfta, hacka fint)
1 schalottenlök
salt och peppar
Blanda sen.
olof.forslund@hotmail.com
Vilka underbara vitlöksrivare, vinner jag så önskar jag mig den vita.
SvaraRaderaHär kommer mitt favoritrecept:
SMOKE GLAZE
2 dl chilisås
2 msk strösocker
2 msk kinesisk soja
1 dl äpplemos
1 tsk liquid smoke
1 tsk dijonsenap
1 pressad vitlöksklyfta
Koka upp och låt koka ihop lite. Låt svalna. Smaka ev. av med lite salt och peppar. Helt underbart god att använda både som glaze och som kall sås till grillat.
Den blå vore nåt!!
SvaraRaderaDet enklaste enkla:
2 dl creme fraishe
1 vitlöksklyfta
lite salt o svartpeppar!!
Passar till precis allt.
annalqw@gmail.com
Älskar keramik, vill ha allt som går få i keramik. Ut åker i så fall den gamla vitlökspressen och in kommer den vackra gröna vitlöksrivaren.
SvaraRaderaDenna sås brukar vi ha på sommaren till grillat:
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
1 dl hackad färsk koriander
1 msk hackad/riven ingefära
1 msk flytande honung
3 msk ketjap manis
saften av 3 lime
Hacka chilin i små bitar, riv vitlök och ingerfära. Blanda med koriander, honung, ketjap och lime saft. Låt stå och dra någon timme. Servera till grillat kött/fisk/grönsaker. Så gott!
/skuttpost@hotmail.com
Jag brukar göra en väldigt enkel men god marinad till både kyckling och kött.
SvaraRaderaJag pressar (mycket) vitlök över köttet, hackar lite chili, maler svartpeppar över och så häller jag på soja. Det blir supergott.
Jag skulle vilja vinna den rosa/lila.
pemms66@yahoo.com
Hej!
SvaraRaderaJag gillar den gröna!
Marinad till fläsk
1 dl rapsolja
1/2 dl ketchup /chilisås
2 msk senap
2 msk citronsaft
1-2 vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
1 msk koriander
1 tsk chilipulver
lite salt
lite peppar
äppeljuice
Allt blandas i en påse eller bunke och sedan lägger man i köttet. Därpå häller jag över äppeljuice så köttet bli täckt. Låt ligga en timme -> över natten. Sedan grillas läkerbitarna. Servera med kokt färskpotatis / eller ljummen hemgjord potatissallad, hemgjord tsatsiki och en fräsch sallad. Mums!
Det här är vad vi ska käka midsommaraftonens kväll!
GLAD MIDSOMMAR!
Jag hoppas på den gröna om jag vinner:)
SvaraRaderaHär kommer en god marinad som passa både kött och kyckling. Den är lätt att göra och mycket omtyckt:
Blanda ihop
1 riven vitlöksklyfta
3 msk soja
1 msk ketchup
1 msk citronsaft
1 msk chilipeppar
1 dl olja
Lägg i köttet i marinaden 4-8 timmar innan grillning.
evis.mattsson@telia.com
Vilken fin tävling. Här kommer mitt bidrag:
SvaraRaderaMarinad till vildsvin
1 liter matolja (jo det ska vara en hel liter)
1/2 dl vinäger
1 msk salt
2 msk tomatpuré
2 msk soya
2 st pressade vitlöksklyftor
vitpeppar, svartpeppar
Marinaden räcker till ett kilo kött. OBS köttet ska vara skivat i ca 2
cm tjocka skivor, marineras i 48 timmar.
Till köttet serveras denna underbara sås
2,5 dl filmjölk
2,5 dl äkta majonäs
2-3 pressade vitlöksklyftor
salt
vitpeppar
bland allt, låt stå i 4-5 timmar.
Grillning
Låt grillen få en jämn glödbädd. Låt köttet rinna av på ett galler
tills marinaden ej droppar av köttet. Se till att ha en fylld
vattenflaska typ duschflaska jämte grillen. Lägg på köttet, duscha
glöden så fort det börjar brinna. Vänd köttet när köttsaften börjar
rinna på översidan. Köttet är klart när köttsaften tränger ut på den
grillade sidan och är genomskinlig. Servera köttet med bakad potatis,
kall sås och en fräsch sallad.
OM jag har den stora turen med mig skulle jag vilja ha en rosa vitlöksrivare
Turkisk yoghurt, majonnäs, citronsaft, chilipulver, vitpeppar, salt och riven vitlök blandas efter tycke och smak.
SvaraRaderaPassar både till grillat sallad eller till chips m.m.
Om jag vinner spelar färgen ingen roll, det är produkten som är bra.
En sås som jag änvänder till det mesta, grillat, tacos, sallad, dip m.m
SvaraRaderaKanongott och hur enkelt som helst!
Turkisk yoghurt
riven vitlök
salt
svartpeppar
jallivare@hotmail.com
Jag hade blivit glad om jag fick en vit!
Jag vill ha en grn om jag har turen att vinna ;-)
SvaraRaderaJag har inga mått i min matlagning/bakning... här hema kör vi allt å en höft och det blir kanongott ändå (eller kanske tack vare det?).
Till jul gör min mamma alltid sina tjocka revbenspjäll och tar med hit. Mitt uppdrag är att göra en glaze som dom ska gotta sig i under uppvärmningen. Då blandar vi med dessa mått på ett ungefär:
1 dl farinsocker
1 dl soja (jag kör med kinesisk mushroom soy)
1 dl ketchup
1 dl honung
1 msk malen ingefära
2-4 vitlöksklyftor
3 msk whiskey
Blir det över så sätter jag det i frysen och använder till att marinera och glasera köttet vid premiärgrillningen på vårkanten. Underbart gott!
kristinaduner@hotmail.com
3 avokado, ett paket fårost,en nypa salt, pressa i två vitlöksklyftor, saften av 1 lime och mixa ihop allt med en stavmixer,serveras till grillat.GOTT!
SvaraRaderaMängder av riven vitlök, inte två klyftor, utan snarare 2 vitlökar.... Fräs ihop med chilikrydda och lite cayenne, i med 500gr halverade körsbärstomater och låt puttra på svag värme. Lite salt, rejäl nypa socker och färsk basilika.
SvaraRaderaKlart att avnjuta som pasta sås, eller dagen efter på lite rostat lantbröd med riven parmesan över....MUMS.
En grön hade varit snygg i mitt kök!
ps@minpost.nu
HEj!
SvaraRaderaJag är givetvis med! Den godaste vitlökssåsen har jag i en kyckliggryta som jag serverar med färsk pasta!
Jag blandar drygt 2 dl olivolja med svarta oliver, små bitar av soltrokade tomater, skalet från en riven citron och 2 vitlöksklyftor. Detta låter jag sedan stå och dra tillsammans med 1/3 kruka persilja. När kycklingen är färdiggrillad blandar jag i den i röran och serverar med färskpasta!
Mumma!
Hoppas på tur och har jag den med mig denna gång så kvittar färgen, älskar produkten! (vit/beige kanske?)
Ha en fortsatt härlig sommar!
Vänligen Malin
½ dl ketchup
SvaraRadera½ dl farinsocker
½ dl flytande honung
½ dl japansk soja
1 msk sesamolja
2 cm färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
Blanda ketchup, farinsocker, flytande honung, sesamolja och japansk soja i en skål. Riv ner vitlök och ingefära.
Lägg ditt kött i en påse tillsammans med marinaden. Marinera i ca 1 timme. Pensla köttet med resterande marinad under stek/grilltiden för att få en fin blank yta.
Om jag vinner vill önskar jag den gröna skålen.
jeja_200@hotmail.com
Jag har ett superenkelt recept;
SvaraRaderaEn ask philadelphiaost blandas med en halv burk stark tacosås och riv ner lite vitlök, smaskens vad gott och enkelt!
Önskar vinna i färgen grön, den var ju så fin!
elizabeth_johansson@hotmail.com
När jag grillar så brukar jag alltid göra den smaskiga och enkla vitlöksåsen:
SvaraRadera2 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
1 st dessertost med vitlöksmak
1 st Köttbuljongstärning
2 st vitlöksklyftor
Jag älskar den lila skålen, passar perfekt i mitt kök!
regndroppen@gmail.com
Den vita skålen har jag som önskemål om mitt tips vinner. Jag kommer från Usa och denna glazen gjorde alltid min mamma till grillad majs. Men den är också jättegod på kyckling.
SvaraRaderaMan blandar samtliga ingredienser i en panna och låt sjuda i 10-15 minuter, dra från plattan och låt kallna.
Ingredienser:
2dl lönnsirap
100g smör
3 st finhackad chipotle (torkad chili)
3 st hackade vitlöksklyftor
2 krm salt
1 krm svartpeppar.
Mvh
Salam
Min mejl: peace7997_2@hotmail.com
Jag måste ju säga Tzatziki som är det godaste som finns
SvaraRadera2 dl yoghurt
150 g riven gurka
1 st krossad vitlöksklyfta
1 krm vitpeppar
1 krm vinäger
1 msk olivolja
Utan Tzatziki är det ingen sommar!! Kan äta hur mycket som helst.. för det är ju så gott!!
Kram Jessica
jessica_hellstrom@hotmail.com