onsdag 1 juni 2011

Grönsaker hamnar i soporna istället för i magen

Livsmedelsverkets senaste undersökning visar att nio av tio svenskar får i sig för lite frukt och grönt. En färsk undersökning från Toppits visar dock att grönsaker är det livsmedel vi kastar allra mest av. Fyra av tio svenska hushåll kastar varje vecka grönsaker och över tre av tio hushåll låter även frukt hamna i soppåsen. 
Toppits webbstudie, som genomfördes bland 1000 svenskar, undersöker svenska hushålls attityder till matsvinn. Troligtvis beror det onödiga svinnet av grönsaker och frukt både på dålig planering och okunskap kring förvaring av frukt och grönt. Hälften av alla tillfrågade svenskar tror att nyckeln till minskat matsvinn ligger i bättre planering. Nästan lika många tror på bättre utbildning i hur man tar hand om sin mat på ett bättre sätt.  

Så här tar du hand om frukt och grönt
Det finns en mängd knep att ta till för att förlänga livslängden på frukt och grönt och undvika att de hamnar i soporna.

§  Tvätta inte frukt och grönt innan förvaring. Detta leder till mer fukt, som i sin tur skapar kortare hållbarhet. Tvätta dem istället precis innan de ska ätas eller tillagas.

§  Låt frukt som nektariner, persikor, päron, plommon, kiwi och även avokado mogna i rumstemperatur. Förvara dem sedan i kyl för längre hållbarhet.

§  Håll koll på fruktkorgen och plocka bort ruttna/dåliga frukter snabbt. En enda dålig frukt kan få en hel fruktkorg att ruttna.

§  Placera pappershanddukar i botten av grönsakslådan i kylen och byt ut dessa regelbundet. Detta gör att överflödig fukt och vätska absorberas och grönsakerna hålls fräscha längre.

§  Vissa grönsaker och frukter håller sämre om de förvaras i kyl. Förvara tomater, potatis, lök, banan, pumpa, melon och citron i rumstemperatur eller något svalare.

§  Om grönsaker håller på att vissna, blanchera snabbt och frys in. Dessa kan sedan återanvändas i soppor, pizza, pastarätter, omeletter och liknande.

Om Toppits ”Save Food”
Toppits ”Save Food” är ett Europaomspännande initiativ som rullas ut i Sverige med en  Facebook-sida på samma tema: http://www.facebook.com/Save-Food. Toppits donerar 10 kr till Stadsmissionen för var och en av de 2000 första konsumenter som tar ställning för en bättre mathantering via Facebooksidan.
Toppits tillhandahåller ett stort urval produkter för matförvaring för hushåll, som till exempel förvaringsboxar, frys- och plastpåsar, aluminiumfolie och plastfolie.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar