lördag 5 februari 2011

Citronbiskvitårta

 Den är så god och så vacker även utan dekoration. Chokladtäcket kan färgas i valfri färg och passar därför till vilken högtid som helst.

Till dotterns dop färgades täcket rosa och dekorerades med ätbara pärlemorkulor i vitt och rosa. Receptet kommer från Allt om mat stora kokboken.


Citronbiskvitårta 10 bitar

400 g mandelmassa
1 ägg
2 äggvitor

Fyllning
100 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 äggulor
1 citron, rivet skal
1 tsk pressad citron
1 tsk citronarom
1/2 krm salt

Glasyr
100 g vit choklad
1 msk rapsolja
några droppar hushållsfärg

Garnering
strössel

Kaka: Sätt ugnen på 200 grader. Finfördela mandelmassan i en matberedare. Tillsätt ägg och äggvitor och blanda till en jämn smet. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna. Lossa kakan från formen och låt kallna.
Fyllning: Vispa smör, florsocker och vaniljsocker poröst. Tillsätt äggulorna en i taget. Rör i citronskal, citronsaft, citronarom och salt. Bred krämen över tårtbottnen. Ställ i frysen ca 30 min för att stelna.
Glasyr: Bryt chokladen i bitar och smält i mikrovågsugn eller över vattenbad. Tillsätt olja och färga med hushållsfärg. Bred chokladen över kakan och garnera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar