lördag 26 februari 2011

Grekisk oxstek med rött vin, kanel och vitlök

 En fin fin rådjurstek skjuten av svärfar Kjell får bli en rosto vodhino, grekisk oxstek.

 När köttet är kokt är det mört och smakrikt.

Serverade med rostade rotfrukter och en fetaoströra.


Oxstek med rött vin, kanel och vitlök 4 port

1 kg nötkött
2 1/2 dl torrt rödvin
2 lagerblad
3 klyftor vitlök
1 kanelstång
15 vitpepparkorn
1/2 dl olivolja
1 liter vatten

Gör snitt i steken och lägg i vitlöksklyftorna. Bryn köttet på stark värme. Lägg köttet i en stor kastrull, tillsätt vitpepparkorn, lagerblad, kanel och vatten. Låt sjuda utan lock tills köttet är mört. Tillsätt vinet och koka tills det bara återstår fin sky. Skär steken i skivor och häll över hälften av skyn. Om pasta serveras till, rör ner resten av skyn och riven halloumi.


Rostade rotfrukter

Sätt ugnen på 200 grader. Skala olika sorters rotfrukter och skär dem i lika stora bitar. Smörj en ugnssäker form med olja, lägg ner rotfrukterna, salta och peppra. Stek mitt i ugnen ca 30 min eller tills rotfrukterna är mjuka.


Fetaoströra

200 g fetaost
3 dl tjock naturell yoghurt
ev. torkad mynta
salt
peppar

Smula fetaosten och blanda med yoghurten. Smaka av med mynta, salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar