tisdag 8 februari 2011

Laxburgare med romsås

 I det här receptet ångkokar jag laxen i ett durkslag över en kastrull med kokande vatten. Resultatet blir en saftig och perfekt tillagad bit fisk.

 Smeten panerar jag i vetemjöl och steker i smör. 

Serverade laxburgarna med broccolisallad och en enkel romsås, lite extra rom på toppen är pricken över i. Receptet på laxburgarna kommer från Jamies Matrevolution.


Laxburgare 8 st

salt och peppar
600 g potatis
500 g benfri laxfilé med skinnet kvar
olivolja
ett litet knippe färsk bladpersilja eller 2 msk fryst hackad persilja
1 msk vetemjöl + mjöl till panering
1 ägg
2 citroner
smör

Koka upp en stor kastrull saltat vatten. Skala potatisen och hacka den i jämnstora bitar. Gnid in laxfiléen med olja och en nypa salt och peppar. Lägg potatisen i kastrullen och låt koka upp igen. Lägg fisken i ett durkslag, täck med folie och placera ovanpå potatisgrytan. Sänk värmen och koka tills både potatisen och fisken är färdiga ca 15-20 min. Ta upp fisken ur durkslaget och lägg åt sidan. Låt potatisen rinna av i durkslaget, stjälp sedan tillbaka den i kastrullen och låt ånga av. Nyp av persiljebladen och finhacka dem, släng stjälkarna. Mosa potatisen och sprid ut moset runt kastrullens kanter så att det svalnar snabbare. Dra loss skinnet från fisken. När den mosade potatisen har svalnat helt, lägg den i en bunke och flaga ner fisken samt 1 msk vetemjöl. Tillsätt ägg och hackad persilja samt en rejäl nypa salt och peppar. Riv citronskalet fint ner i bunken, mosa och blanda alla ingredienser väl. 
Mjöla ett rent underlag. Dela upp smeten i 8 klumpar. Forma och klappa lätt varje klump till ca 2 cm tjocka burgare, pudra med vetemjöl efter hand. Ta fram ett fat, pudra med mjöl och lägg laxburgarna på fatet. Om de ska frysas, slå in dem i plastfolie och lägg i frysen. Ställ dem annars ev i kylen i en timma, så blir de lite fastare. 
Sätt en stor stekpanna på medelvärme och tillsätt en stor klick smör. När smöret smält, lägg i laxburgarna och stek i 3-4 min per sida, de ska ha en frasig och fin stekyta när de är färdiga. Servera genast med citronklyftor, ärtor, broccoli, gröna blad eller sallad till. 


Romsås 4 port
1 burk crème fraiche
1 burk rom
1/2 röd lök, fint hackad
salt
peppar

Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
peppar

Kommentar: Variera genom att tillsätta dill i burgarna istället för persilja. Såsen kan också smaksättas med dill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar