söndag 20 februari 2011

Köfte på libabröd med vitlöksstekta grönsaker och fetasås

 Grönsaker som jag steker i vitlök är, paprika, zucchini, gul lök och röd lök.

 Köften blir smakrik av kanel, mynta, citron och persilja.

Köp stora pitabröd kallade libabröd eller använt vanliga tortillabröd. Lägg på grönsaker, köfte och sås. Rulla ihop och servera.


Köfte på libabröd med vitlöksstekta grönsaker och fetasås 4 port

4 libabröd eller 4 stora tortilla

500 g lammfärs eller annan färs
1 ägg
1 gul lök, finhackad
1 tsk salt
1 krm cayennepeppar
2 krm kanel
2 krm spiskummin
2 tsk torkad mynta eller 1/2 dl hackad färsk mynta
1 msk fryst hackad persilja eller 1/2 dl hackad färsk persilja
1/2 citron, rivet skal
2 vitlöksklyftor, pressade
smör

Vitlöksstekta grönsaker:
1 zucchini, skuren i halvmånar
1 röd lök, båtad
1/2 gul lök, båtad
2 paprikor, i bitar
1-2 vitlöksklyftor, fint hackad
olja

Fetasås:
200 g fetaost, smulad
3 dl tjock naturell yoghurt
1/2 msk torkad mynta
ev. 1 vitlöksklyfta, pressad

Fetasås: Blanda fetaost, yoghurt, mynta och ev. vitlök i en skål. Låt stå svalt till servering.

Grönsaker: Stek alla grönsaker mjuka i olja. Smaka av med salt och peppar.

Köfte: Blanda färs, ägg, lök, salt, cayennepeppar, kanel och spiskummin i en bunke. Tillsätt mynta, persilja, citronskal och vitlök. Blanda och låt färsen vila en stund i kylen. Forma till 16 järpar och stek bruna i smör. Servera på libabröd med grönsaker och sås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar