måndag 28 februari 2011

Fransk löksoppa med timjanrostat libabröd

Som bomull för själen. Smakrik och värmande soppa som är billig och god. Det rostade libabrödet är knaprigt och smakar gott till.


Fransk löksoppa med timjanrostat libabröd 4 port

5 medelstora gula lökar, skalad och tunt skivad
3 msk smör eller olja
1 1/4 liter vatten
1 1/2 tsk salt
1-2 tärningar kött- eller grönsaksbuljong (i äkta fransk löksoppa ingår inte buljong)
1 krm peppar
3 krm torkad timjan

4 libabröd eller tortillas
olja
salt
timjan

Fräs löken på svag värme i en kastrull. Löken ska inte få färg, bara bli glansig och genomskinlig, och det tar tid, minst 15 min om soppan ska bli fyllig och fin. Rör om i löken då och då. Slå på vattnet, salta och lägg i buljongen. Krydda med peppar och timjan. Koka soppan under lock i ca 25 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bröden med olja och strö sedan över salt och torkad timjan. Rosta i ugnen tills de fått fin färg. Smaka av soppan med salt och ev. mer buljong.

2 kommentarer: