fredag 11 februari 2011

Pavlova med lemon curd och vaniljgrädde

En rosa dröm i form av en söt och krispig pavlova som jag färgade rosa. Smaksatte med ett lager hemgjord lemon curd och sedan rosafärgad vaniljgrädde på toppen. Vackert strössel gjorde tårtan till en riktig festdessert.


Pavlova med lemon curd och vaniljgrädde 8-10 port

4 st äggvitor
en nypa salt
2 1/2 dl socker
2 tsk maizena
1 tsk vitvinsvinäger
1/2 tsk + 1/2 tsk vaniljpulver eller 1 tsk + 1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde, vispad
frukt eller bär
strössel

1/2 sats lemon curd

Sätt ugnen på 180 grader. Rita upp en rundel med 20 – 23 cm diameter på ett bakplåtspapper och lägg det på en plåt. Vispa äggvitorna med en nypa salt till en fast smet. Vispa i sockret, en tredjedel i taget, tills marängsmeten är hård och blank. Vänd försiktigt ned maizena, vinäger och 1/2 tsk vaniljpulver. Bred ut smeten i rundeln på bakplåtspapperet och jämna till ytan och kanterna. Sätt in plåten i ugnen och sänk värmen till 150 grader. Grädda i 1 timme och en kvart, 75 minuter. Stäng av ugnsvärmen och lämna pavlovan att svalna i ugnen. Smaksätt den vispade grädden med resten av vaniljen. Stjälp upp den, med botten upp, på ett fat, lägg på grädden och lägg på strössel, frukt eller bär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar