söndag 13 februari 2011

Vit sparrissoppa med parmesanchips

 Vit sparris är en delikatess, jag kokar en len och mild soppa på dem.

 Till skillnad från grön sparris måste den vita skalas. Det gör man genom att lägga den plant, hålla runt knoppen och sedan med en potatisskalare skala sparrisen.

 Kokar sparrisen innan jag steker den och sedan kokar den mjuk i vitt vin och grädde.

Ett parmesanchips kröner den silkeslena soppan som är en perfekt inledning på en middag.


Vit sparrissoppa med parmesanchips 2 port

8 vita sparrisar  (ca 400 g)               
1/2 msk smör                       
2 krm socker                   
1 schalottenlök eller 1/4 gul lök, finhackad               
1/4 dl vitt vin   
1/4 hönsbuljongtärning                     
1 dl vatten               
1 dl vispgrädde                  
1 krm salt

Skala och koka sparrisen i så pass mycket saltat vatten att det precis täcker i cirka 5 minuter. Ta kastrullen från plattan och låt stå och dra i ytterligare 5 minuter. Skär sparrisen i bitar och fräs dem i en kastrull i smör och socker utan att bryna. Tillsätt finhackad schalottenlök. Slå på det vita vinet och koka torrt. Tillsätt hönsbuljong, vatten och grädde och koka lätt tills sparrisen blivit mjuk. Mixa. Smaka av med salt och sila genom finmaskig sil. Fyll den varma soppan i varma djupa tallrikar eller skålar. Dekorera med ett parmesanchips.

Parmesanchips

50 g parmesanost, grovt riven
ev. svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Fördela den rivna osten på en plåt med bakplåtspapper. Mal ev. lite svartpeppar över. Grädda tills osten smält och blivit lätt brun i kanten. Låt svalna och lossa chipsen från bakplåtspappret med hjälp av en stekspade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar