fredag 18 februari 2011

Fiskgratäng med räkor och ärtor

 En fräsch och god fiskgratäng som smaksätts med citron och dill.

 
 Potatismoset spritsas över fisken och gratineras. Jag gjorde gratängen i portionsformar och då går det åt lite mer mos.

Jag serverade gratängen med kokt broccoli med citrondressing.


Fiskgratäng med räkor och ärtor 4 port

1 kg potatis
1 dl mjölk
1 msk smör
400 g vit fisk
300 g räkor, skalade
2 dl frysta gröna ärtor
1 citron, rivet skal
2 msk dill (fryst eller torkad) eller 1 knippe färsk dill
smör till formen
salt
vitpeppar

Ställ in ugnen på 200 grader. Skala och dela potatisarna i mindre delar. Koka dem i lättsaltat vatten tills de är helt mjuka, prova med en sticka. Häll av vattnet och stöt potatisen till mos. Tillsätt mjölken och vispa potatismoset luftigt. Smaka av med en klick smör och salt. Förväll ärterna någon minut i kokande vatten (du kan använda potatisvattnet). Häll av vattnet. Skölj citronen, riv av det gula skalet på det finaste rivjärnet. Skär fisken i mindre bitar. Blanda i en skål räkor, ärter, rivet citronskal och finhackad dill. Salta och peppra.Smörj en ugnsfast form med en klick smör. Bottna med fisk och räkblandningen. Spritsa därefter potatismoset som ett lock, eller bred ut det med en spatel och gör ett snyggt mönster med gaffel. Grädda i ugn i cirka 40 minuter tills potatistäcket är gyllenbrunt och frasigt. Servera med sallad.


















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar