tisdag 15 februari 2011

Helstekt kalkonbröstfilé med rotfruktspytt och tzatziki

 Härliga rotfrukter i en färgglad blandning, i bakgrunden bryns kalkonbröstet som rullats i salt, peppar och timjan.

Kalkonbröstet får gå färdigt i ugnen tills det har en innertemperatur på 65 grader. Uppskivat är det saftigt och mört. 


Helstekt kalkonbröstfilé med rotfruktspytt och tzatziki
4 port

600-700 g kalkonbröstfilé
timjan eller rosmarin
salt
peppar
smör eller olja

Rotfruktspytt:
800 g blandade rotfrukter, i tärningar
1 purjolök, strimlad
smör eller olja
salt
peppar

Tzatziki:
5 dl tjock naturell yoghurt
1 gurka, grovt riven
1-2 vitlöksklyftor, pressade
salt

Sätt ugnen på 200 grader. Stek rotfrukstärningarna i olja, krydda med salt och peppar. Krydda kalkonbröstet med salt, peppar och timjan. Bryn kalkonen i smör i en stekpanna. Ställ in stekpannan i ugnen (bara om handtaget klarar ugnsvärme) eller lägg köttet i en ugnsfast form. Ugnsstek tills innertemperaturen är 65 grader. Gör under tiden tzatzikin. Riv gurkan grovt och lägg den i ett durkslag. Strö över lite salt och rör om. Låt rinna av. Blanda yoghurt med pressad vitlök. Krama ur gurkan med handen och lägg gurkan i yoghurten. Smaka av med salt. Tillsätt den strimlade purjolöken till pytten och stek några minuter. Skiva kalkonbröstet. Servera pytten med skivat kalkonbröst och tzatziki.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar