tisdag 31 augusti 2010

Lakritspannacotta med citronmousse och hallon

Det här lakritsrotspulvret hittade jag i Eat! Ekoaffären i Stockholm. Inte visste jag vad jag skulle använda det till eller hur det smakade. Bestämde mig för att testa en pannacotta med lakrits. Har du tips på vad jag kan göra med pulvret, hör gärna av dig.

Resultatet blev en annorlunda lätt och frisk dessert som fick toppbetyg av mina gäster.


Lakritspannacotta med citronmousse och hallon 5 port

Pannacotta:
1,25 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk
1,5 msk strösocker
1,5 msk lakritsrotspulver
125 g mascarpone
2,5 st gelatinblad

Sjud grädde, mjölk, socker och lakritspulver i ca 10 minuter. Ta av kastrullen från värmen. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 3 min. Krama ur vätskan ur gelatinet och smält ner bladen i den varma gräddmjölken under omrörning. Vispa ner mascarponeosten. Fyll upp pannacottasmeten i glas och kyl dem tills pannacottan stelnat helt, minst 5-6 timmar. Gärna över natten.

Citronmousse:
1 st gelatinblad
2 äggvitor
1 äggulor
0,75 dl strösocker
1,5 dl mellangrädde
1 citron, rivet skal
2 msk pressad citron

Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vispa äggulor och socker till en fluffig smet. Vispa grädden. Blanda ner citronskalet i äggulesmeten. Lyft upp gelatinbladet och smält ner det i citronsaften på låg värme i en kastrull. Det behöver bara bli så varmt att gelatinet smälter. Rör försiktigt ner det i äggulesmeten och vänd därefter ner den vispade grädden och till sist äggviteskummet. Blanda väl så moussen blir slät. Låt moussen stelna i kylen ca 1 timme.

Montering: Ta fram glasen med pannacotta och lägg på ett ägg mousse med hjälp av en matsked. Fördela färska eller frysta tinade hallon i glasen. Servera.

Kommentar: Vispar du äggvitorna först och sedan äggulor och sist grädde behöver du inte diska visparna emellan. Det blir lite mer mousse än vad som går åt. Spara och ät dagen efter.

Kräftskiva - lite smått och gott

Årets andra kräftskiva inleddes med parmesankex med mascarpone och pestogratinerad crostini.

Kvällens ena kräfta var ICAs kinesiska jumbokräftor. Priset var lågt och likaså betyget (2 av 5). Kräftorna var små och sega i köttet. Spadet var något unket och skalet hårt.

Den andra sortens kräfta var Pandalus kinesiska superjumbo. Super var dom inte och heller inte superjumbo. Jämför jag med Pandalus turkiska jumbo, som vi åt tidigare, så var de större. Dessa hade dock god smak på spadet, lagom salt och mycket dill. Svåra att äta då köttet fastnade i klorna, också något sega i köttet. Betyget blev 3 av 5.

Maken gör som alltid smörgåstårta då han inte äter så många kräftor. Gjorde en tårta med tre lager fyllning. Lager 1: Färdigköpt mimosa sallad. Lager 2: 250 g räkor med skal (skalade och grovt hackade), 1/2 finskuren purjolök och lite grundröra (vispad grädde, creme fraiche, salt och peppar) att binda ihop med. Lager 3: 2 skivor kallrökt lax i strimlor, 1 ägg grovt hackat och grundröra att binda ihop med. Garnerade med stora räkor, kallrökt lax, ägg och gurka.

Mammas Västerbottenpaj med kantareller är ju ett måste.
Avslutade kräftskivan med en helt underbar lakritspannacotta med en frisk lätt citronmousse och hallon.

måndag 30 augusti 2010

Västerbottenpaj med kantareller

Fantastiskt god västerbottenpaj förgylld med kantareller. Tvingade mamma att skriva ner receptet eftersom hon annars höftar alla ingredienser. 


Västerbottenpaj med kantareller 1 paj

Pajdeg:
100 g smör
2,5 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Fyllning:
230 g västerbottenost, riven
4 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
salt
peppar
100 g stekta kantareller

Lägg ingredienserna till pajdegen i en hushållsassistent och mixa snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda 10 minuter på 200 graders ugnsvärme. 
Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt, peppar och den rivna osten till fyllningen. Häll smeten i pajskalet och strö över kantarellerna. Grädda ca 25 minuter på 200 grader.

söndag 29 augusti 2010

80-tals klassikern Monchhichi

Kringlor med apelsin

Spröda och goda apelsinkringlor.


Kringlor med apelsin 30-40 st

200 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
1 apelsin, rivet skal
2 ägg, gärna små
6 1/2 dl (390 g) vetemjöl
2 tsk bakpulver
ägg och pärlsocker till dekor

Rör smöret mjukt och vitt tillsammans med sockret och det rivna apelsinskalet. Rör ner ett ägg i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smörsmeten. arbeta ihop till en kletig deg, platta ut degen på bakplåtspapper eller plastfolie och låt den vila i kylen i ca 1 timme. Skär degen i tunna pinnar. Rulla pinnarna runda och forma dem till kringlor. Pensla kringlorna tunt med uppvispat ägg och doppa dem i pärlsocker. Lägg kringlorna med jämna mellanrum på plåtar klädda med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i  ca 10 minuter eller tills kringlorna börjar bli lätt gyllene. Låt svalna.

Kommentar: Degen blir snabbt mjuk när man formar kringlorna, ta fram lite deg i taget och låt resten vila i kylen.

lördag 28 augusti 2010

Bönfrallor


Jag provar något nytt och mixar ner bönor, eller röda linser för att vara korrekt, i mina frallor. Resultatet blev förvånansvärt bra och ger ett bröd med mer protein och fiber. Absolut mina nya favoritfrallor.


Bönfrallor 12 stora bröd

250 g linser (röda eller bruna), sojabönor eller kikärtor
ca 4 1/2 dl vatten, ljummet
1 pkt färsk jäst
2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
1 msk sirap
5 dl rågsikt
7-9 dl vetemjöl

Låt konserveringsspadet rinna av, skölj linserna/bönorna/ärtorna i vatten, blanda med 2 dl vatten och finfördela i mixer eller med mixerstav till en slät massa. Rör ner resten av vattnet (det ska bli 7 dl totalt), häll blandningen i en bunke. Smula ner jästen och tillsätt salt, olja, sirap och rågsikt. Arbeta in 4 dl vetemjöl, fortsätt med mer mjöl och arbeta degen tills den släpper från bunkens kant. Täck över degen och låt den jäsa i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Vält upp degen på mjölat bakbord, arbeta den lätt och dela den på mitten. Rulla ut delarna till längder, skär dem i sex bitar vardera och rulla ut till frallor. Lägg dem på plåtar täckta med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 30 minuter. 
Grädda dem i 225 graders ugnsvärme i 15 minuter, mitt i ugnen.

Kommentar: Jag kokade egna linser 1 dl gav lite mer än 250 g färdigkokta. Låt rinna av ordentligt. Frallorna blir riktigt stora kan med fördel göras mindre. Korta ev ner gräddningstiden något.

Serverade bönfrallorna med min ärtiga linssoppa. Älskades av min 2-åring och övriga familjen.

fredag 27 augusti 2010

Chocolate chip cookies med lime

Tunna frasiga kakor fulla av choklad och lime.


Chocolate chip cookies med lime ca 25 kakor

125 g mjukt smör
1 dl socker
1 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl havregryn
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
100 g mörk choklad 70%
skal av 1 lime

Vispa smör och socker krämigt och rör i ägget. Blanda vetemjöl, havregryn, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten. Hacka chokladen grovt, riv limeskalet och blanda med degen. Forma degen till en rulle (cirka 5 cm i diameter) och rulla in den i bakplåtspapper eller plastfolie. Frys den sedan i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 180 grader. Skiva rullen i 1 cm tjocka skivor och lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

torsdag 26 augusti 2010

Grekiska köttbullar i tomatsås

Stora köttbullar som kokas direkt i tomatsåsen. Inget stekos och saftiga köttbullar. Serverar dem med klyftpotatis och tzatziki.


Grekiska köttbullar 4 portioner

400 g köttfärs eller lammfärs
1 citron, rivet skal
1 kruka färsk oregano, hackad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 vitlöksklyftor
2 förpackningar krossade tomater med örtkryddor á 370 g
2 dl vatten

Blanda köttfärsen med citronskal, halva mängden oregano, 2 pressade vitlöksklyftor, salt och peppar. Forma till 12 stora köttbullar. Koka upp tomatkrosset med vattnet  och 2 pressade vitlöksklyftor. Smaka av med salt och peppar. Koka köttbullarna i tomatsåsen på svag värme under lock cirka 15 minuter. Blanda i resten av preganon i såsen. Smaka av. Servera med t ex klyftpotatis och tzatziki.

Kommentar: Jag kokade egen tomatsås på naturella krossade tomater, har man bråttom så fungerar ju färdigkryddad tomatsås bra. Tillsatte lite extra salt i köttbullarna och lite ströbröd och mjölk för att få en smidig färs. Koka gärna en provbulle i tomatsåsen och smaka av. Passade på och kokade dubbel sats köttbullar och frös in i portionslådor.

onsdag 25 augusti 2010

Svartvinbärskaka

Hade lite svarta vinbär kvar från förra året och bestämde mig för att baka denna vinbärskaka. Vackert lila och med frisk smak av svarta vinbär. Receptet är hämtat från Allt om mat.


Svartvinbärskaka 10-12 bitar

Botten:
2 1/2 dl vetemjöl (150 g)
2 msk strösocker
125 g smör, kylskåpskallt

Fyllning:
2 dl svarta vinbär (125 g)
3 ägg
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl och socker och tillsätt det kalla smöret i bitar. Nyp ihop med fingertopparna till en deg, eller blanda snabbt ihop i matberedare. Klä en ugnssäker form, ca 21 x 21 cm, med bakplåtspapper. Tryck ut degen i ett jämnt lager i botten av formen. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter, tills degen börjar få lite färg.
Mixa vinbären fint med mixerstav eller i matberedare. Rör ihop ägg och socker. Vispa ner mjöl, vaniljsocker och de mixade vinbären. Häll fyllningen i formen och grädda ytterligare ca 15 minuter, tills kakan har stannat. Låt svalna och lyft försiktigt upp kakan ur formen. Skär i rutor. Förvara svalt fram till serveringen.

Kommentar: Jag bakade kakan i en avlång brödform och skar avlånga bitar. Fick ut 10 bitar. Kakan är mäktig och små bitar är att föredra. Hade kakan inne 20 minuter för att få fyllningen att stanna.

tisdag 24 augusti 2010

Sataywrap med lövbiff


Sataywrap med lövbiff och grönsaker, snabbt och gott.


Sataywrap med lövbiff 4 port

ca 600 g lövbiff
olja till stekning
1/2 dl jordnötssmör
1/2 dl mangochutney
ca 1 dl vatten
salt
peppar
grönsaker
sallad
4 stora tortillas

Skär grönsakerna i mindre bitar och lägg upp i skålar. Strimla lövbiffen. Hetta upp olja i en stekpanna och stek lövbiffen ett par minuter. Låt jordnötssmör och mangochutney smälta ner bland köttet i pannan, tillsätt vatten och rör om. Smaka av med salt och peppar. Fyll tortillan med kött, grönsaker och sallad. Rulla ihop och servera.

söndag 22 augusti 2010

Havresyltkakor


Gudomliga havresyltkakor med hallonsylt. Annorlunda och lättbakade med fin havresmak.


Havresyltkakor ca 30-50 st beroende på storlek

6 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 dl socker
1 tsk bakpulver
200 g smör
hallonsylt eller någon annan god sylt

Lägg alla torra ingredienser i en matberedare. Fördela smöret i mindre bitar och mixa ihop till en deg. Rulla små bollar och gör en fördjupning med tummen. Lägg på plåt i formar eller utan. Lägg en klick sylt i mitten på varje kaka. Grädda i 175 grader 8-10 minuter.

fredag 20 augusti 2010

Skållat fänkålsbröd

Klassisk limpa med fin ton av fänkål som passar utmärkt till frukost eller picknickmackan. Brödet har god hållbarhet i plastpåse men går också att frysa in. Receptet kommer från Heléne Johanssons bok Bröd från Brunkebergs bageri.


Skållat fänkålsbröd 3 eller 4 bröd

Steg 1 
Skållning:
500 g vatten
250 g fint rågmjöl
30 g hela fänlålsfrön

Steg 1
Koka upp vattnet och häll det över rågmjölet och fänkålsfröna. Rör om till en gröt, täck med plastfolie och ställ i rumstemperatur till dess att skållningen är kall. Du kan förbereda skållningen tre till fyra dagar innan du skall använda den. Ställ den då inplastad i kylen.


Steg 2
skållningen från dag 1
350 g vatten
50 g jäst
1000 g vetemjöl special
200 g brödsirap
5 g anis
50 g rumstempererat smör
20 g salt
ägg och smör till pensling

Steg 2
Blanda skållningen med övriga ingredienser utom smöret och saltet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst 20 min. Arbeta in smöret klickvis. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 min. Låt degen vila i bunken i 30 min. Forma degen till tre eller fyra runda bröd. Lägg bröden på två plåtar täckta med bakplåtspapper och jäs dem i 2 timmar eller i kylen över natten. De skall spänsta emot lite när de är färdigjästa om du trycker på dem. Sätt ugnen på 180 grader. Pensla bröden med uppvispat ägg. Ställ in dem i ugnen och grädda dem i ca 35 min eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader. Pensla bröden med smör direkt när du tagit ut dem ur ugnen och låt dem svalna på galler.


torsdag 19 augusti 2010

Födelsedagstårta med jordgubbsmousse


Min dotter har fyllt två år och tårta är ju ett måste. Bakade egna bottnar till tårtan och nöjde mig inte med tre utan tog fyra. Fyllde tårtan med jordgubbsmousse, mangopuré och bärfyllning. Dekorerade såklart med jordgubbar.


Jordgubbsmousse till ett lager fyllning

200 g jordgubbar, färska eller frysta
1/2 dl vatten
1/2 dl socker
100 g färskost (Kesella, Philadelphia)
1 dl florsocker
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp vatten och socker tillsammans med jordgubbarna. Koka tills allt är mjukt. Låt svalna. Blanda i färskost och florsocker. Smält gelatinet i lite av vattnet efter att du hällt av det mesta. Blanda i gelatinet i jordgubbsröran. Vispa grädden och blanda med röran. Låt stelna i kylskåp tills önskad konsistens.

tisdag 17 augusti 2010

Storytel - tusentals svenska ljudböcker


Oöverträffat utbud av ljudböcker, lyssna direkt i mobilen. Inga filer att föra över, bara att sätta i hörlurarna och lyssna. Sätt igång nu!

Fyllda kycklingfiléer med pesto och buffelmozzarella

Skar en ficka i varje kycklingfilé och fyllde med skivor av buffelmozzarella och hemgjord cashewpesto.

Lindade in filéen med bacon och serverade med pestoslungad färskpotatis och grillad, skalad paprika.


Pestofylld kycklingfilé 2 portioner

2 kycklingfiléer
4 tsk pesto
1 buffelmozzarella eller vanlig mozzarella
6 skivor bacon
salt
peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skär en ficka i varje filé ytan att sära igenom. Bred ut 1 tsk pesto på varje filé, salta och peppra. Lägg skivor av mozzarella på peston och bred sedan ut 1 tsk pesto ovanpå mozzarellan. Fäst ihop med en tandpetare. Salta och peppra ovanpå filéen och linda sedan baconskivor runt för att hålla fyllningen inne. Bryn kycklingfiléerna runt om och lägg dem sedan i en ugnsfast form. Tillaga 15 minuter i 200 grader.


Grillad paprika

Dela paprikor i halvor och kärna ur. Lägg i ugnsfast form och grilla på 250 grader tills skalet börjar bli svart. Ta ut formen och täck med folie. När paprikorna svalnat tar du bort skalet. Skär i lämplig storlek. Goda som dom är men även goda med skivad vitlök, olivolja, salt och peppar.

måndag 16 augusti 2010

Hallonkolakaka - gör ingen besviken


Den här hallonkolakakan är beroendeframkallande. Inte för söt men med härlig kola och hallonsylt.



Av receptet räckte pajdegen till 6 mazarinformar och 4 tartelettformar. Till de små räckte det med 1 tsk sylt och de stora 1 msk.


Hallonkolakaka (antal beroende på storlek)

Smuldeg
75 g smör
1 msk socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
ev. 1-2 msk grädde

Fyllning
1 tsk-1 msk per form av hallonsylt, lingonsylt eller rabarberkräm (ta det du gillar)

Kolasmet
1,5 dl grädde
0,75 dl socker
0,75 dl ljus sirap

Blanda samman ingredienserna till smuldegen, för att få den att hålla ihop bättre, tillsätt grädde. Tryck sedan ut degen i pappersmazarinformar. Förgrädda formarna i ca 5-6 minuter i 175 grader.
Blanda samman ingredienserna till kolasmeten i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda 10-12 minuter tills smeten är gyllenbrun. Klicka sylt eller kräm i varje form med smuldeg, fördela sedan kolasmeten ovanpå och grädda formarna i 175 grader tills kolasmeten börjar koka, ca 6-7 minuter.

Sommarrea på Lekmer.se

Leksaker på nätet indelade efter ålder, enkelt och smidigt. Just nu sommarrea och billigare frakt. Lekmer.se

söndag 15 augusti 2010

Årets kräftskiva - vilken hit!


Kantarelltoast och tomat- och mozzarellabruschetta fick inleda kräftskivan.


Kräftan vi valde till vår kräftskiva var Pandalus frysta Turkiska Jumbokräftor. Vårt gemensamma betyg blev 5 av 5. Fantastiskt goda! Lagom sälta, stora kräftor och klor, lagom fast kött och god lag.


Vilka skönheter!

Centrera

Västerbottenknäcke med kummin och extra västerbotten på toppen var kanongott.


Rostade tunna skivor av det mjuka västerbottenbrödet med kummin var toppen. Med extra västerbotten ännu godare.


Den årliga smörgåstårtan fanns också med, självklart med kräftstjärtar.

Saftiga frallor


Jättegoda luftiga och saftiga frallor. Jag gör dem stora så receptet ger 16 st.


Saftiga frallor 16 st

3 dl mjölk
3 dl vatten
1 dl mörk sirap
2 dl grovt rågmjöl
3 dl havregryn
50 g jäst
100 g rumsvarmt smör
5 dl rågsikt
1 tsk salt
5-6 dl vetemjöl eller vetemjöl special + lite till utbakning

Ställ fram alla ingredienser i god tid så att de är rumstempererade. Blanda mjölk, vatten, sirap, grovt rågmjöl och havregryn och låt svälla i 15 minuter. Smula ner jästen och tillsätt smör, rågsikt och vetemjöl. Bearbeta degen ordentligt och låt den jäsa under duk i 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp degen och knåda ev. in lite mer vetemjöl. Dela den i två halvor och varje halva i åtta delar som formas till frallor. Lägg dem på plåt, täck med duk och låt dem jäsa i 30 minuter. Grädda dem i 200 grader varm ugn, mitten av ugnen, i 15 minuter.

Västerbottenknäcke med kummin


Ljuvligt goda och spröda knäckebitar. Passar både på ostbrickan och till maten.


Västerbottenknäcke med kummin
1 dl mjölk
1/2 pkt jäst (25 g)
2 dl rågmjöl
2 dl vetemjöl
1/2 msk kummin
1 dl västerbottenost
1/2 tsk salt

Lös jästen i fingervarm mjölk och blanda allt utom hälften av vetemjölet. Arbeta in resten av ingredienserna och så mycket av resterande vetemjöl att degen blir smidig. Låt jäsa i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen på mjölat bakbord så tunt du kan. Skär degen eller ta ut med pepparkaksformar till lämplig storlek. Grädda mitt i ugnen tills de är gyllene och är torra ca 5 minuter.

fredag 13 augusti 2010

Favoritlimpa med mjölskvättar


Jättegott bröd som tar hand om alla mjölskvättar som finns i skåpet. Behöver inte jäsa då det bakas på bikarbonat.


Favoritlimpa med mjölskvättar 2 bröd

2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl grovt rågmjöl
1 1/2 dl vetekli
2 1/2 dl vetekross
2 1/2 dl vetegroddar
4 tsk bikarbonat
3 tsk salt
1/2 tsk malda brödkryddor
1 1/2 dl ljus sirap
1 liter filmjölk eller naturell yoghurt

Blanda alla torra ingredienser. Häll i sirap och filmjölk. Rör ihop med slev till en geggig röra. Sleva över den i två smorda 1,5 - liters brödformar och ställ in dem i 175 graders ugnsvärme. Grädda i en och en halv timme. Ta sedan ut dem, vält upp dem ur formarna och låt dem svalna på galler.

Kommentar: Saknar du någon mjölsort kan du ta mer av någon annan. Vetekli kan bytas ut mot andra klisorter och vetekross mot andra sorters kross.

torsdag 12 augusti 2010

Gelé av svarta vinbär


Drog mig länge för att göra gelé men inte var det något att oroa sig för. Doftar underbart.


Viktigt är att göra geléprovet. Häll 1 msk gelé på en assiett och ställ i kylen några minuter. Ta ut assietten och dra med en sked eller fingret mitt i massan. "Spåret" ska inte rinna ihop, då är geléet färdig. Försvinner spåret, som hos mig, får man koka massan några minuter till och testa på nytt. Har geléet kokat cirka 20 minuter utan att vilja stelna kan man rädda det med pektin. Följ receptet på pektinförpackningen.


Fyll i väl rengjorda små burkar och ställ dem svalt och mörkt.


Gelé av svarta vinbär ca 1 1/2 liter gelé

2 liter orepade svarta vinbär (1 kg)
3 dl vatten
8 1/2 dl strösocker (750 g) per liter avrunnen saft
ev pektin

Skölj bären, de behöver inte repas, och låt dem rinna av. Lägg dem i en gryta med vattnet och låt dem koka upp. Låt sedan småkoka under lock cirka 10 minuter så att bären saftar sig. Häll upp bärmassan i en silställning och låt saften självrinna cirka 30 minuter. Mät upp den silade saften, koka upp den i en ren gryta och låt den småsjuda utan lock i 5 minuter. Tillsätt sockret lite i taget under omrörning. Koka upp på nytt och låt sedan småkoka utan lock 5-15 minuter eller tills geléet klarar geléprovet. Dra kastrullen åt sidan och låt geléet vila en stund. Häll upp det i väl rengjorda små burkar. Täck burkarna med lock och ställ dem svalt och mörkt.

onsdag 11 augusti 2010

Café Silltruten - en pärla i Vaxholm


Caféet ligger vid hamnen och har en underbar gammeldags inredning. De har fantastiska bakverk och fina smörgåsar. Äter nästan alltid köttbullemacka med rödbetssallad om det inte finns soppa som också är prisvärd och god. Sitt inne eller ute, hur som helst är det värt ett besök.

Säsongens bär med marängtopp


Underbart god och enkel dessert som kan varieras.


Under marängen döljer sig en gömma av säsongens bär.


Säsongens bär med marängtopp 4 portioner

Bär
Socker ca 2 msk eller efter smak

Maräng
2 äggvitor
3/4 - 1 dl socker

Sätt ugnen på grill 250 grader. Vispa vitorna och häll eftersom i sockret och vispa till en fast blank smet. Lägg bären i ugnsfasta formar och fördela marängen över. Gratinera marängen några minuter tills den fått lite färg. Passa noga. Servera genast.

tisdag 10 augusti 2010

Lasagne för frysen


Av receptet fyllde jag fyra 8,5 dl folieformar och fryste in för snabba middagar. Smaken blir helt annorlunda när man tinar en ogräddad lasagne och tillagar den i ugnen mot att frysa in och tina tillagad lasagne. Det här har blivit familjens favorit och en form räcker hemma hos oss till två vuxna och en 2-åring. Kompletteras självklart med grönsaker.


Lasagne till fyra 8,5 dl folieformar

Köttfärssås:
2-4 gula lökar, skalade och hackade
smör eller olja
600 g nöt-, älg- eller lammfärs
2-3 burkar (á 400 g) hela eller krossade tomater
2-4 msk tomatpuré
2 buljongtärningar
2 tsk basilika eller timjan
2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk salt
peppar

Ostsås:
1,5 dl vetemjöl
1,5 liter mjölk
50 g smör
6-7 dl (ca 250 g) riven lagrad ost
salt

Lasagneplattor ca 24-32 st

Fräs lök i smör eller olja. Ta ur löken och fräs färsen. Lägg tillbaka löken när färsen fått färg och blivit grynig. Tillsätt tomater, tomatpuré, buljong, kryddor och vitlök. Koka under lock på svag värme minst 20 min. Smaka av med salt och peppar.

Ostsåsen: Vispa ut mjölet i lite av mjölken till en slät redning. Koka upp resten av mjölken med fettet. Häll i redningen under omrörning, rör tills det kokar upp igen och koka 3-5 min. Rör ner den rivna osten och smaka av med salt.

Montering
Lägg några skedar köttfärssås i botten på folieformarna. Varva lasagneplattor, köttfärssås och ostsås tills formen är fylld. Avsluta med ostsås ovanpå lasagneplattor så det täcks. Tillaga direkt 30 min på 200 grader eller frys in. Ta fram formen på morgonen och ställ i kylskåpet. Gratinera på kvällen i 30-45 min på 200 grader tills lasagnen är genomvarm och har fått lite färg.

Kommentar: Jag fick lite köttfärssås över som jag frös in. Det blir också mycket ostsås men jag använde allt. Formarna blir väl fyllda och det kan vara svårt att få på locken. Fryste mina formar utan lock och satte sedan på dem. Täckte med folie under infrysningen.
Lasagne kan ju varieras i oändlighet med olika kryddor, ostar och färser. Prova dig fram.

Mousserande lingondryck - min nya favorit


Jag är höggravid och är less på mineralvatten och läsk till helgmiddagar. Hittade denna pärla på Rudenstams gårdsbutik. Frisk och inte för söt, perfekt till mat helt enkelt. Ska prova att göra egen genom att bubbla eget vatten och blanda i lingondryck, köpt eller hemmagjord.

Skurugata - Sydsveriges mest egendomliga naturfenomen

Skurugata har beskrivits som Sydsveriges mest egendomliga naturfenomen. Ingen vet säkert hur den märkliga bergssprickan har uppstått. Mystiken kring platsen har gett upphov till sägner om troll och rövare som härjar mellan bergväggarna. En promenad genom gatan är en storslagen upplevelse som varmt rekommenderas.

Kommer på mig själv att säga wow flera gånger under promenaden. Det är en fantastisk plats.

Det var inte lätt för en 2-åring att ta sig fram men utsikten från pappas axlar var toppen.

Skurugata består av en 800 meter lång och mellan 7 och 24 meter bred klyfta i berget. Klyftor av det här slaget kallas skuror och finns på fler ställen i östra Småland. Skurugata är den största. De tvärbranta bergväggarna är på vissa ställen upp till 35 meter höga.


Det är en riktigt lummig trollskog vi vandrar igenom. Vi kommer definitivt att återvända hit och upptäcka mer av denna mystiska plats. Läs mer på Länsstyrelsens hemsida.