Tät och seg - passar perfekt som efterrätt till en kopp kaffe. Receptet är hämtat ur Johanna Westmans utomordentliga bok Julgodis.
Amerikansk chokladfudge ca 60 st
2 1/2 dl pecannötter eller valnötter
1 msk smör
1 nypa salt
1 burk kondenserad mjölk (ca 395 g)
200 g ljus choklad eller mjölkchoklad
300 g fin mörk choklad
1 1/2 tsk vaniljsocker eller 3/4 tsk ekologiskt vaniljpulver
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form, ca 20x20 cm, med baklåtspapper. (En avlång bakform för limpor går också bra!) Hacka nötterna grovt och sprid ut dem glest på en plåt. Rosta dem i ca 10 minuter - passa dem noga så de inte bränns. Lägg smör och salt i en skål och häll i de varma nötterna i skålen. Rör om tills allt smör har smält. Ställ åt sidan. Hacka all chokladen fint och lägg i en bunke tillsammans med kondenserad mjölk. Smält chokladen över vattenbad. Rör om ordentligt. Blanda ner nötter och vanilj i chokladen och häll upp den i formen. Släta till på ytan med baksidan av en sked. Låt svalna och sätt in i kylskåpet i minst en timme. Ta fudgen ur formen och skär den i fyrkanter.
2 1/2 dl pecannötter eller valnötter
1 msk smör
1 nypa salt
1 burk kondenserad mjölk (ca 395 g)
200 g ljus choklad eller mjölkchoklad
300 g fin mörk choklad
1 1/2 tsk vaniljsocker eller 3/4 tsk ekologiskt vaniljpulver
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form, ca 20x20 cm, med baklåtspapper. (En avlång bakform för limpor går också bra!) Hacka nötterna grovt och sprid ut dem glest på en plåt. Rosta dem i ca 10 minuter - passa dem noga så de inte bränns. Lägg smör och salt i en skål och häll i de varma nötterna i skålen. Rör om tills allt smör har smält. Ställ åt sidan. Hacka all chokladen fint och lägg i en bunke tillsammans med kondenserad mjölk. Smält chokladen över vattenbad. Rör om ordentligt. Blanda ner nötter och vanilj i chokladen och häll upp den i formen. Släta till på ytan med baksidan av en sked. Låt svalna och sätt in i kylskåpet i minst en timme. Ta fudgen ur formen och skär den i fyrkanter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar