onsdag 9 december 2009

Knäckäpplen


Välj små äpplen och doppa dem i smeten. Satsen räcker till många äpplen.


Jag gjorde 8 äpplen och resten av smeten blandade jag med en påse mandlar och hällde ut på bakplåtspapper. Bryt i bitar och servera. Jättegott!


Efter att jag doppat äpplena i knäcksmeten så doppade jag dem i kokosflingor. Även gott med t ex finhackade hasselnötter.


Gottebordet på vår årliga glöggfest. Överst knäckäpplen, nedre fatet från vänster clementinkonfekt, arrakspraliner, dadlar, citronknäck och kanderade mandlar.


Knäckäpplen 8-10 st

8-10 små röda äpplen
5 dl strösocker
2 1/2 dl vatten
2 dl ljus sirap
ev 1 kanelstång
ca 1 dl hackade hasselnötter eller kokosflingor
8-10 grill- eller glasspinnar

Tvätta äpplena ordentligt och torka dem torra. Ta bort stjälken och stick en pinne i äpplet så den sitter ordentligt. Koka upp socker, vatten, kanelstång och sirap i en liten, tjockbottnad kastrull. Rör om tills allt socker löst sig. Låt sockerlagen koka tills den är 154 grader eller prova lagen genom att doppa en träpinne i den. Smeten ska genast bli hård och glasartad runt pinnen. Det tar 15-30 minuter.
När knäcken är lagom hård, ta av kastrullen från värmen och doppa försiktigt äppelklubborna i den heta smeten. Vrid äpplena i smeten så de täcks helt, låt sedan överflödig smet rinna av. Tänk på att lagen är väldigt varm!!
Doppa äpplena i hackade nötter eller kokos och ställ dem att stelna på ett bakplåtspapper.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar