Forkestas hårda bröd är det godaste knäckebrödet jag provat och det är ett måste i vår familj till jul. Det är lättbakat men tar lite tid, å andra sidan kan du baka det långt innan jul.
Forkestas hårda bröd ca 16 st
4 dl mjölk
40 g färsk jäst
2 tsk salt
2 tsk hel kummin
5 dl fint rågmjöl (275 g)
5 dl vetemjöl (300 g)
ca 1 dl grovt rågmjöl till utbakningen
Ljumma mjölken, smula i och lös jästen. Tillsätt salt, kummin, fint rågmjöl och vetemjöl och arbeta degen tills den är blank och släpper bunken. Dela degen i 16 bollar, täck dem med en handduk och låt jäsa 40 min. Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut bullarna tunt och slutligen i grovt rågmjöl med kruskavel. Två kakor får plats på varje plåt med bakplåtspapper. Grädda 8-10 minuter. Låt svalna på galler utan duk. Förvara torrt.
4 dl mjölk
40 g färsk jäst
2 tsk salt
2 tsk hel kummin
5 dl fint rågmjöl (275 g)
5 dl vetemjöl (300 g)
ca 1 dl grovt rågmjöl till utbakningen
Ljumma mjölken, smula i och lös jästen. Tillsätt salt, kummin, fint rågmjöl och vetemjöl och arbeta degen tills den är blank och släpper bunken. Dela degen i 16 bollar, täck dem med en handduk och låt jäsa 40 min. Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut bullarna tunt och slutligen i grovt rågmjöl med kruskavel. Två kakor får plats på varje plåt med bakplåtspapper. Grädda 8-10 minuter. Låt svalna på galler utan duk. Förvara torrt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar