söndag 13 december 2009

Lussekatter


Saftiga, smakrika och gyllengula blir lussekatterna av detta recept.


Lussekatter ca 32 st

2-3 kuvert saffran (1-1 1/2 g)
1/2 tsk salt
ev 1 msk vodka
200 g smör
5 dl mjölk
1 1/2 dl strösocker
50 g jäst för söta degar
1 ägg
ca 1 kg vetemjöl (17 dl)

Garnering och pensling:
russin
1 uppvispat ägg

Stöt saffranet med salt, tillsätt spriten och låt stå en stund så framträder saffranssmaken ännu mer. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och socker och låt bli 37 grader.
Smula jästen i en bunke, och häll över lite av mjölkblandningen och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av mjölken, saffranet, ägget och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Täck med handduk och låt jäsa 45 min.
Ta upp degen på bänken och arbeta ihop den. Dela den på mitten, och på mitten igen, till 8 delar och sedan var och en av dessa i 3 bitar. Lägg handduk över bitarna och forma lussekatter i önskad modell.
Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper, tryck i russin. Låt jäsa under handduk 30 min.
Sätt ugnen på 225-250 grader (högre temperatur om du gör dem mindre). Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 6 min. Ta ut och låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar