Suovas, samiska för "rökt", är en benämning på olika former av saltat och rökt renkött. Köttet saltas några dagar innan rökningen. Jag hade en hel bit i frysen som jag tinade så den gick skära upp i tunna skivor, skav. Får du inte tag på souvas kan du använda renskav.
Jag serverade souvasgrytan med ugnsrostad potatis och morot och svartvinbärsgelé. Det är också väldigt gott med potatismos och lingonsylt.
Souvasgryta ca 4 port
600 g souvas, skuren i tunna skivor
150 g kantareller eller trattkantareller
2 gula lök, delad och skivad
1 dl vatten
1 tärning köttbuljong
3 dl grädde
salt
svartpeppar
Bryn souvasskaven i smör, gärna i en gjutgärnsgryta. Bryn löken, gärna i samma gryta för smakens skull. Bryn även svampen och blanda sedan kött, lök och svamp. Häll på vatten och buljong. Låt koka ihop under lock 20 minuter. Häll i grädde och låt koka utan lock tills krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar.
600 g souvas, skuren i tunna skivor
150 g kantareller eller trattkantareller
2 gula lök, delad och skivad
1 dl vatten
1 tärning köttbuljong
3 dl grädde
salt
svartpeppar
Bryn souvasskaven i smör, gärna i en gjutgärnsgryta. Bryn löken, gärna i samma gryta för smakens skull. Bryn även svampen och blanda sedan kött, lök och svamp. Häll på vatten och buljong. Låt koka ihop under lock 20 minuter. Häll i grädde och låt koka utan lock tills krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar