Leila Lindholms vörtbröd, kryddigt och doftar jul.
Vörtbröd 2 limpor
50 g färsk jäst
3 dl porter
2.5 dl julöl
50 g smör
0.5 dl rapsolja
1 dl mörk brödsirap
0.5 msk malen pomerans
1.5 msk malen ingefära
1 msk malen nejlika
0.5 msk malen kardemumma
1 msk salt
13.5 dl rågsikt
3 dl russin
Lös upp jästen i en bunke med porter, julöl, olja och sirap. Smält smöret tillsammans med kryddor och salt. Låt svalna något innan det blandas i degvätskan. Blanda i lite mjöl i taget samt russinen och arbeta degen långsamt i maskin tills den är mjuk och elastisk. Jäs i bunken till dubbel storlek. Sätt ugnen på 175 grader. Forma till limpor och jäs under duk i ytterligare cirka 1 timme. Grädda bröden i cirka 50 minuter och sänk värmen till 150 grader efter 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar