fredag 18 december 2009

Risgrynsgröt


Risgrynsgröt - ett måste på julaftons morgon i min familj.


Risgrynsgröt till 4 pers

1 1/2 dl rundkornigt ris (grötris)
3 dl vatten
2 krm salt
1 msk smör
1 msk strösocker
7 dl mjölk
1 bit hel kanel
ev 1 skållad, skalad mandel

Koka upp riset med vatten, salt, smör och socker. Låt koka på svag värme under lock cirka 10 minuter tills vattnet nästan kokat in. Häll på mjölk, lägg i en kanelbit och rör om. Koka nu gröten på mycket svag värme under lock cirka 40 minuter. Passa noga så att gröten inte bränner fast och rör om försiktigt några gånger.
Servera gröten varm med kall mjölk, strösocker och mald kanel. I julgröten läggs dessutom, som traditionen bjuder, en skållad, skalad mandel.

Kommentar: Jag ersätter ibland strösockret med vaniljsocker, mycket gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar