fredag 25 december 2009

Saffransbutterkaka med glöggkokta russin och mandelmassa


Kavla ut degen och strö över hyvlat smör, riven mandelsmassa, apelsinzest, glöggkokta russin och mjöl.


Lägg bullarna i en form med löstagbar kant.


Imponera med en helt underbar saffransbutterkaka.



Saffransbutterkaka med glöggkokta russin och mandelmassa

Färdigt på: 3 tim 30 min

Fyllning
3 dl russin
1.5 dl glögg
100 g kylskåpskallt smör
100 g grovriven mandelmassa
Rivet skal från 1 apelsin
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl

Deg
25 g smör
1 pkt saffran, 0.5 g
9 dl vetemjöl (spara lite till utbaket)
150 g smör
1 pkt jäst
2.5 dl kall standardmjölk
0.5 dl vit sirap
1 st ägg

Övrigt
1 st äggula
2 msk grädde
Pärlsocker

Gör så här:

1. Fyllning
Koka upp glögg och russin i en kastrull. Låt sjuda i ca 5 minuter och ställ sedan åt sidan. Låt russinen kallna.

2. Täck en springform som är ca 23 cm i diameter med bakplåtspapper, både sidorna och botten. (Det går enklast om du penslar springformen med lite olja eller vatten så att bakplåtspappret fastnar i formen)

3. Deg
Smält den lilla mängden smör i en kastrull.

4. Mortla saffranen med en nypa socker och rör sedan ut detta i det heta smöret. Låt svalna.

5. Hacka ner den större mängden smör i mjölet, antingen i en matberedare eller på bakbord med hjälp av en kniv.

6. Smula ner jästen i en bunke och rör ut med mjölk.

7. Tillsätt ägg, sirap och saffranssmöret till vätskan och rör samman.

8. Arbeta ihop mjölblandningen med vätskan till en smidig deg, tillsätt eventuellt lite mer mjöl om det behövs.

9. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en tunn, rektangulär platta som är ca 25 x 40 centimeter.

10. Hyvla smöret med en osthyvel och fördela jämnt över plattan. Fördela mandelmassa, socker och rivet apelsinskal jämnt över smöret.

11. Krama försiktigt ur russinen och strö ut dem över fyllningen. Pudra mjöl över och rulla ihop till en rulltårta.

12. Skär breda bullar (som är nästan lika höga som springformen) och fyll springformen med dessa. Blir det bullar över kan du lägga dem i bullformar och grädda dem likt vanliga bullar.

13. Täck över springformen med bakduk och låt jäsa i 2 timmar eller tills butterkakan jäst till dubbel storlek.

14. Värm under tiden ugnen till 175 grader.

15. Vispa samman äggvita och grädde och pensla butterkakan med detta. Toppa med pärlsocker.

16. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 55 minuter. Känn försiktigt på kakan med handen, den ska kännas ganska fast när den är färdiggräddad. Täck eventuellt över kakan med aluminiumfolie på slutet om den får för mycket färg.

17. Låt butterkakan svalna innan du lossar formen.

Kommentar: Jag använde 2 påsar saffran (1 g) och ljus sirap i degen samt manitoba cream istället för vetemjöl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar