Skär i lagom stora bitar och frys in.
Det här brödet bakade min mormor och vi åt det nybakat med smör eller med falukorv ute i skogen.
Mormors bröd
1 pkt färsk jäst
100 g smör
0,5 dl sirap
1 tsk salt
4 dl vatten
5 dl mjölk
17 dl mjöl
Sätt ugnen på 275 grader.Smält smöret och häll i vatten och mjölk, värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över lite av smörblandningen. Rör ut jästen och häll på resten av smörblandningen, sirap, salt och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin. Eventuellt behövs det mer mjöl, degen ska inte vara hård utan mjuk och smidig. Låt jäsa till dubbel storlek ca 30 minuter.Dela degen i bitar och kavla ut till plåtstora kakor ca 1,5 cm tjock. Nagga och grädda mitt i ugnen ca 5-7 minuter. Låt svalna på galler under duk och dela sedan i lagom stora bitar.
1 pkt färsk jäst
100 g smör
0,5 dl sirap
1 tsk salt
4 dl vatten
5 dl mjölk
17 dl mjöl
Sätt ugnen på 275 grader.Smält smöret och häll i vatten och mjölk, värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över lite av smörblandningen. Rör ut jästen och häll på resten av smörblandningen, sirap, salt och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin. Eventuellt behövs det mer mjöl, degen ska inte vara hård utan mjuk och smidig. Låt jäsa till dubbel storlek ca 30 minuter.Dela degen i bitar och kavla ut till plåtstora kakor ca 1,5 cm tjock. Nagga och grädda mitt i ugnen ca 5-7 minuter. Låt svalna på galler under duk och dela sedan i lagom stora bitar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar