onsdag 16 december 2009

Mormors bröd


Kavla ut degen till en stor kaka så att den får plats på en plåt. Nagga.


Grädda tills brödet fått en gyllenbrun färg. Låt svalna under duk.


Skär i lagom stora bitar och frys in.
Det här brödet bakade min mormor och vi åt det nybakat med smör eller med falukorv ute i skogen.

Mormors bröd

1 pkt färsk jäst
100 g smör
0,5 dl sirap
1 tsk salt
4 dl vatten
5 dl mjölk
17 dl mjöl

Sätt ugnen på 275 grader.Smält smöret och häll i vatten och mjölk, värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över lite av smörblandningen. Rör ut jästen och häll på resten av smörblandningen, sirap, salt och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin. Eventuellt behövs det mer mjöl, degen ska inte vara hård utan mjuk och smidig. Låt jäsa till dubbel storlek ca 30 minuter.Dela degen i bitar och kavla ut till plåtstora kakor ca 1,5 cm tjock. Nagga och grädda mitt i ugnen ca 5-7 minuter. Låt svalna på galler under duk och dela sedan i lagom stora bitar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar