fredag 1 oktober 2010

Äppeltoscapaj

Struntade i att skala äpplena bara för att de är så vackra, du gör som du vill.

 Blandade nötter och frön, det som fanns i skåpet helt enkelt.

 Knaprigt och lagom sött, kanon till äpplena helt enkelt.

 Serverade min paj med vaniljglass, gott! Familjens favorit hittills i höst.



Äppeltoscapaj 8 bitar

Pajbotten:
100 g smör
1/2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

Toscasmet:
75 g smör
1 dl socker
1 1/2 msk vetemjöl
1 1/2 msk mjölk
2 dl blandade nötter och frön, t ex hasselnötter, valnötter, solroskärnor, mandel

Fyllning:
4-5 goda syrliga äpplen

Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret till pajbottnen i en kastrull, låt det svalna och rör ner socker och mjöl blandat med bakpulver. Arbeta ihop pajdegen och tryck ut den i en pajform. Smält smöret till toscasmeten i en kastrull, blanda i socker, mjöl och mjölk och koka upp massan under omrörning tills den tjocknar. Blanda i grovhackade nötter och frön. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Fyll pajskalet så att det blir helt fullt. Häll toscasmeten över äpplena och grädda pajen längst ned i ugnen tills äpplena är mjuka och toscaskalet känns knäckigt, ca 25 minuter.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar