onsdag 27 oktober 2010

Mustig linssoppa med potatis

En mustig, billig och mycket god soppa. Har du tid, så lägg de gröna linserna i blöt kvällen innan i kylskåpet eller några timmar i kallt vatten i rumstemperatur. Koka soppan längre, tills linserna är mjuka, om du inte blötlagt dem.


Mustig linssoppa med potatis 4 port

2 1/2 dl gröna linser (ca 200 g)
2 gula lökar, hackade
2 msk olja
2 tsk milt paprikapulver
1 1/4 liter vatten
1 burk hela tomater eller krossade (400 g)
1 lagerblad
2 tärningar buljong
3 medelstora potatisar
1 msk honung eller 1/2 tsk socker
1-2 tsk vinäger eller pressad citron
ev. 2 vitlöksklyftor, pressade
ev. 1/2 tsk salt
hackad persilja till servering


Lägg linserna i blöt över natten eller minst 3-4 timmar. Fräs löken mjuk i oljan i en stor gryta. Löken ska inte ta färg, bara bli glansig och mjuk. Pudra över paprikapulver och rör om. Häll på vatten och spadet från de hela tomaterna (häll i de krossade tomaterna direkt), men spara tomaterna så länge. Lägg i de blötlagda, avrunna linserna, lagerblad och buljongtärningar. Lägg också ner skalad potatis i tärningar. Koka allt under lock i ca 30 min eller tills linserna och potatisen är mjuk. Lägg ner de hela tomaterna, som delats i stora bitar. Smaka av med honung och vinäger. Eventuellt dessutom pressad vitlök. Koka soppan ett par minuter till. Smaka av - kanske behövs lite salt eller någon annan krydda. Strö över finhackad persilja.

Kommentar: Det blir en stor sats soppa. Jag blötlagde inte linserna och fick koka soppan ca 45 minuter. Lade då i potatisen lite senare så de inte kokade sönder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar