Från boken Bär & bakverk av Elisabeth Johansson kommer detta fantastiska recept. Har du inte hjortron går det nog bra att ersätta med t ex hallon eller björnbär.
Hjortrontryffeltårta ca 12 bitar
Tårta:
200 g smör
4 ägg
5 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk ekologiskt vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
1/2 dl espresso eller starkt kaffe
smör till formen
Ugnsvärme 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält smöret och låt det svalna. Häll äggen i en bunke och rör ner smöret och sockret. Sikta i de torra ingredienserna. Rör i kaffet. Häll upp smeten i formen och grädda i den nedre delen av ugnen, ca 25 min. Ta ut kakan och låt den svalna.
Hjortrontryffel:
150 g mörk choklad
1 dl grädde
2 msk sirap
50 g smör, rumstempererat
1 dl hjortronmylta
ev 1 cl Lakka hjortronlikör eller citruslikör
Hacka chokladen. Koka upp grädde och sirap. Häll grädden över chokladen och rör tills chokladen smält.
Tillsätt smöret, låt svalna och rör ner hjortronen och ev likör. Låt tryffeln kallna, ta bort kanten från kakan och bred ut tryffeln över tårtan.
Kommentar: Jag fick grädda min kaka ytterligare 10-15 min innan smeten stannade. Vicka lite på formen för att se att den är klar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar