torsdag 7 oktober 2010

Saftiga morotsbröd

Ett saftig och vackert oranget av de rivna morötterna. Improvisera genom att ersätta morötterna med någon annan rotfrukt.


Saftigt morotsbröd 8 stora tekakor

2 dl finrivna morötter (ca 150 g)
2 tsk salt
50 g jäst
4 dl rumsvarm mjölk
3 dl grovt rågmjöl
7-9 dl vetemjöl
75 g smör, rumsvarmt

Blanda de rivna morötterna med salt och låt det stå några minuter. Lös jästen i mjölken. Arbeta in rågmjölet och därefter morötterna. Tillsätt hälften av vetemjölet. Blanda i fettet och så mycket av vetemjölet att det blir en smidig deg. Låt degen jäsa 30 minuter innan den formas till åtta runda bröd. Kavla ut varje bröd till en rund kaka, ca 15 cm i diameter. Lägg dem på plåt med papper och låt jäsa till dubbel storlek ca 30 min. Värm under tiden ugnen till 250 grader. Grädda bröden mitt i ugnen tills de fått en gulbrun färg, ca 8-10 min. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar