fredag 29 oktober 2010

Kryddiga revbensspjäll

 Rensade frysen på tjocka revbensspjäll jag tidigare köpt billigt. Fryser alltid in dem i mindre bitar så de tinar fortare.

 Det här receptet ger kryddiga revbensspjäll med smak av honung, ingefära, nejlika och apelsin. Passar året om men kryddningen gör att de passar utmärkt i juletid.

Glansiga, smakrika, saftiga revbensspjäll som jag serverar med klyftpotatis och vitkålssallad.


Kryddiga revbensspjäll 8-12 port

3 kg tjocka revbensspjäll i bitar

Marinad:
2 dl honung
4 msk vit- eller rödvinsvinäger
4 apelsiner, rivet skal från 2 och juicen från 4 (ska ge 6 dl juice, fyll upp med vatten om de ger mindre)
8 msk kinesisk soja
4 tsk malen ingefära
2-4 tsk malen nejlika
3 tsk salt
4 krm peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg spjällen i en låg vid form t ex långpanna. Häll på marinaden och rör runt. Låt marinera ca 30-60 min. Häll av marinaden men spara den. Lägg spjällen med bensidan upp på bakplåtspapper på en plåt, gärna med kant då spjällen vätskar sig en del. Grilla dem mitt i ugnen ca 1 1/2 timme. Vänd dem efter halva tiden. Pensla då och då med marinaden. Spjällen är färdiga när benen lossnar lätt. Koka samman resten av marinaden till en trögflytande konsistens. Häll den över spjällen vid servering.

Kommentar: Det tar tid att koka ner marinaden, passa på att göra det när spjällen är i ugnen. Det går bra att halvera receptet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar