onsdag 13 oktober 2010

Rotmos

Nu börjar kött- och fläskkorven komma ut i butikerna. Jag äter dem med rotmos och kryddpeppar.


Rotmos 4 portioner

ca 1 kg kålrötter
2 morötter
5 potatisar av mjölig sort
buljong eller kokspad från skinka eller lättsaltat vatten
salt
peppar
ev smör

Dela kålrötterna och skala dem med kniv eller potatisskalare. Skär dem i ca 4 cm stora bitar. Skala även morötterna och skär dem på samma sätt. Skala potatisen. Koka morötterna och kålrötter i buljong eller i lättsaltat vatten. Koka dem nästan mjuka, ca 30 min. Lägg då i potatisen, delad i mindre bitar, och koka tills allt är helt mjukt. Häll av spadet, men spara 2 dl. Mosa potatis och rötter till en puré med hjälp av elvisp eller potatispress. Späd med 1-2 dl av spadet och smaka ev av med salt och peppar. Rör till sist ner en klick smör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar