måndag 22 november 2010

Boeuf bourguignon med skogssvamp

 Denna klassiska franska bistrorätt ska koka länge och blir bara godare om den får stå en eller två dagar efter tillagningen. Passar utmärkt att frysa in.

Med kokt potatis och svartvinbärsgèle blir detta en riktig höjdare. Receptet kommer från Jens Linders bok Långkok.


Boeuf bourguignon med skogssvamp 8-10 port

1,6 kg nötkött, ytterlår eller högrev
1 tsk salt
svartpeppar ur kvarn
2 msk smör
1 dl vatten
2 msk olivolja
3 msk vetemjöl
75 cl rött vin
5 dl mörk oxbuljong
2 lagerblad
1 kvist färsk timjan eller 1 tsk torkad dito
2 finhackade vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
200 g rimmat fläsk i strimlor eller tärningar
15 steklökar
6 morötter i skivor
6 dl (ca 200 g) färsk skogssvamp
1 msk smör
15 syltlökar
1 dl finhackad persilja

Skär köttet i 4 cm tjocka bitar. Salta och peppra bitarna och stek dem i en stekpanna i smör och olja i omgångar och lägg över i en stekgryta. Pudra över vetemjöl och rör om så att mjölet fastnar på bitarna. Vispa ur stekpannan med 1 dl vatten och sila ner vätskan i stekgrytan. Häll i vin och buljong. Tillsätt även lagerblad, timjan, vitlök, tomatpuré, rimmat fläsk, steklök och morötter. Låt sjuda under lock i 1 1/2 -2 timmar på låg värme. Rör om då och då (någon gång i halvtimmen) och se till att grytan inte bränner vid. Skär de största svamparna i mindre bitar. Stek svampen några minuter i lite smör. När köttet är mjukt, tillsätt syltlök och svamp. Låt sjuda ca 5 min. Strö över persilja och servera, gärna med kokt potatis och/eller vitt bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar