onsdag 10 november 2010

Bondbröd med knaprig skorpa

Stora bröd som passar perfekt till fest eller att dela i mindre bitar och frysa in. Brödet kan varieras genom att smaksättas med t ex oliver, nötter eller soltorkade tomater.


Bondbröd 2 st

6 dl vatten
1/2 dl olja (olivolja, rapsolja eller nötolja)
25 g jäst
2 1/2 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl (960 g) eller vetemjöl special

Ljumma vattnet till 37 grader. Tillsätt oljan. Finfördela jästen i en bunke. Häll degvätskan över. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl så den blir smidig. Strö över lite mjöl och jäs under duk i ca 60 min. Ta upp degen och forma den till två ovala eller runda bröd. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Skåra dem med en vass kniv. Jäs ca 35 min. Sätt under tiden ugnen på 275 grader. Sätt i en långpanna med höga kanter längst ner i ugnen. Sätt in plåten med bröden på nedersta falsen och häll snabbt några dl vatten i den understa långpannan. Stäng luckan snabbt. Grädda bröden i ca 10 min. Sänk temperaturen till 225 grader. Grädda ytterligare i ca 15 min. Kolla med ugnstermometer att bröden är färdiga. Innertemperaturen ska vara 98 grader. Låt svalna på galler utan duk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar