tisdag 30 november 2010

Jordärtskocks- och potatisgratäng

Jordärtskockor är en av våra äldsta rotfrukter och är i säsong under höst och vinter. Passar bra i gratänger och soppor men är även god kokt serverad med smör. 


Jordärtskocks- och potatisgratäng 4 port

400 g mjölig potatis (4-5 st)
400 g jordärtskockor
ev. 1 gul lök, i skivor
1 tsk salt
1 krm peppar
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
ev. 1 dl riven lagrad ost
2 vitlöksklyftor, finhackade
ev. 2 msk smör

Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen och jordärtskockorna och skär dem i 1/2 cm tjocka skivor. Lägg skivorna i en stor skål. Salta och peppra och tillsätt lök, gräddmjölk, ost och vitlök. Rör om. Häll över allt i en smord, ugnssäker form. Platta till med en sked eller stekspade så att ytan blir jämn. Klicka över lite smör. Sätt in formen mitt i ugnen ca 50 minuter tills gratängen fått fin färg. Den ska fortfarande vara krämig inuti. Låt den stå några minuter innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar