Det är så enkelt att göra egen pepparkaksdeg och blir dessutom mycket godare. Receptet ger mycket deg så jag gjorde bara halv sats. Gör du inte pepparkakor av allt så är det trevligt att ge bort färdig deg i present.
Min äldsta dotter hjälper, mer än gärna, till med att baka.
Samlar på fina pepparkaksformar och i år blev det många olika djur men även klassiska hjärtan och änglar.
Att göra egen kristyr är enkelt och med några silverkulor blir det vackra kakor. Fina att använda som placeringskort eller dekoration.
Pepparkakor med smak av citron och kryddpeppar ca 120 st
2 msk kanel, malen
1 msk ingefära, malen
1 msk kryddnejlikor, malda
1 tsk kardemumma, malen
6 kryddpepparkorn, finmalda
1 tsk salt
1 msk bikarbonat
300 g smör, rumstempererat
2,5 dl strösocker
2 dl farinsocker
1 st ägg
2 citroner, rivet skal
3 dl ljus sirap
3 dl vispgrädde
19 dl vetemjöl
Sikta alla kryddorna och saltet med bikarbonaten. Rör ihop smör, strösocker, farinsocker, kryddorna och ägget. Tillsätt citron, sirap, grädde och vetemjöl och arbeta till en smidig deg som läggs att svälla i kylen över natten. Ta ut och arbeta upp degen för hand och kavla ut små bitar så tunt som möjligt på mjölad yta och lyft degen ofta så att den inte fastnar i bordet. Borsta bort överflödigt mjöl. Ta ut figurer och lägg dem på bakplåtspapper. Värm ugnen till 180° och grädda 8–10 min mitt i ugnen.
Kristyr
1 äggvita
150 g florsocker, siktat
1 msk pressad citron
Vispa ingredienserna luftiga med elvisp. Justera konsistensen med äggvita så att den blir bra att spritsa. Om kristyren är för fast kan de falla av kakorna. Lägg kristyren i en skål. Tryck plast över ytan så går den bra att spara flera dagar.
2 msk kanel, malen
1 msk ingefära, malen
1 msk kryddnejlikor, malda
1 tsk kardemumma, malen
6 kryddpepparkorn, finmalda
1 tsk salt
1 msk bikarbonat
300 g smör, rumstempererat
2,5 dl strösocker
2 dl farinsocker
1 st ägg
2 citroner, rivet skal
3 dl ljus sirap
3 dl vispgrädde
19 dl vetemjöl
Sikta alla kryddorna och saltet med bikarbonaten. Rör ihop smör, strösocker, farinsocker, kryddorna och ägget. Tillsätt citron, sirap, grädde och vetemjöl och arbeta till en smidig deg som läggs att svälla i kylen över natten. Ta ut och arbeta upp degen för hand och kavla ut små bitar så tunt som möjligt på mjölad yta och lyft degen ofta så att den inte fastnar i bordet. Borsta bort överflödigt mjöl. Ta ut figurer och lägg dem på bakplåtspapper. Värm ugnen till 180° och grädda 8–10 min mitt i ugnen.
Kristyr
1 äggvita
150 g florsocker, siktat
1 msk pressad citron
Vispa ingredienserna luftiga med elvisp. Justera konsistensen med äggvita så att den blir bra att spritsa. Om kristyren är för fast kan de falla av kakorna. Lägg kristyren i en skål. Tryck plast över ytan så går den bra att spara flera dagar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar