fredag 26 november 2010

Renskav à la Lehto

 Receptet på renskav kommer från min morfar Arthur Lehto. Han använde inte buljong utan hade istället märgben från ren och sidfläsk. Till renskaven var det alltid mos på mandelpotatis. Mamma och jag gjorde ett gott mos på jordärtskocka och potatis till.

Så otroligt gott. Gröna ärtor är ett måste till.


Renskav à la Lehto 4 port

500 g renskav eller viltskav
1 stor gul lök, hackad
5 kryddpepparkorn
4 dl vatten
1 köttbuljongtärning
salt
vitpeppar

Bryn kött och lök i smör i en stekpanna. Tillsätt smulad buljong, vatten och kryddpeppar. Låt puttra under lock på medelvärme i ca 30 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.


Mos på potatis och jordärtskocka 4 port

500 g potatis, skalad
200 g jordärtskocka, skalad
25 g smör
3 msk crème fraiche eller mjölk
0.5 tsk salt


Koka potatis och jordärtskockor tills de är mjuka och häll av kokvattnet. Låt det ånga av, gärna på den avstängda plattan. Mosa alltihop och blanda i smör och crème fraiche. Smaka av med salt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar