tisdag 16 november 2010

Linssoppa med ingefära, sambal oelek och citron

 Vacker och smakrik soppa med potatis, morötter och röda linser.


Linssoppa med ingefära, sambal oelek och citron 4 port

1 msk olja
4-5 morötter, skalad och i bitar (ca 400 g)
3-4 potatisar, skalad och i bitar (ca 350 g)
1 gul lök, skalad och hackad
2 dl röda linser15 dl vatten
1-2 tärningar grönsaksbuljong
1 vitlöksklyftor, pressade
1/2 citron, rivet skal
2 cm färsk ingefära, skalad
1/2 - 1 tsk sambal oelek
salt
peppar


Fräs löken i oljan tills den är mjuk och tillsätt sedan potatis, morötter, vitlök, linser, vatten och buljong. Låt koka ca 15 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka. Riv ingefäran fint och blanda ner den i soppan tillsammans med citronskalet och sambal oelek. Mixa soppan slät med stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Späd med mer vatten om soppan är för tjock.

Kommentar: Variera soppan genom att tillsätta linserna efter att soppan är mixad. Låt linserna koka ca 10 minuter i soppan. Soppan får då en annan struktur. Självklart kan du variera även smaksättningen, kanske prova en currypasta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar