söndag 16 januari 2011

Grova rågkakor med brödkryddor

Fiberrika bröd med fin smak av kummin, anis och fänkål.



Grova rågkakor med brödkryddor 16 st

1 pkt (50 g) jäst
5 dl vatten, 37 grader
2 tsk salt
2 tsk malda brödkryddor
2 msk olja
2 msk sirap
ca 13 dl lantbrödsmjöl 4 sädesslag eller 7 dl grovt rågmjöl + 6 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, salt, kryddor, olja och sirap. Blanda om. Arbeta in det mesta av mjölet, lite i taget, till en smidig deg. Låt den jäsa övertäckt ca 40 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla ut den till en längd och dela den i 16 bitar. Forma dem till bullar. Platta ut dem till små runda kakor, 8-10 cm i diameter. Nagga dem och lägg dem på bakplåtspapper på plåt. Låt dem jäsa övertäckta tills de är lätta och porösa, ca 30 min. Sätt under tiden ugnen på 250 grader. Grädda bröden i mitten av ugnen tills de har fått fin färg och är genomgräddade, ca 10 min. Låt dem kallna på galler.


Kommentar: Allt mjöl kanske inte går åt, ta hellre för lite mjöl än för mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar