måndag 31 januari 2011

Blomkålssoppa med bacon och rostad lök

Enkel och väldigt god blomkålssoppa som lyxades till med knaperstekt bacon och rostad lök.


Blomkålssoppa med bacon och rostad lök 8 port á 4,5 dl

2 st blomkålshuvud, ca 600 g/st
2 gula lökar
1 tsk olja
2 buljongtärningar
16 dl vatten
1-2 tsk salt
4 dl matlagningsgrädde eller hälften grädde och hälften mjölk
1 krm cayennepeppar eller chilipulver
2 msk vitvinsvinäger
3 pkt bacon
1 dl rostad lök

Skär blomkålen i bitar men spara ca 2 dl små buketter till garnering. Skala och hacka löken. Fräs den och blomkålen i oljan i en gryta. Tillsätt buljong, vatten och salt. Låt koka i ca 15 min eller tills blomkålen är mjuk. Mixa blomkålen med mixerstav till en slät soppa. Tillsätt grädden och smaksätt med cayennepeppar och vinäger. Smaka av med salt. Strimla bacon och stek det knaprigt i stekpanna, låt det rinna av på hushållspapper. Toppa soppan med små blomkålsbuketter, bacon och rostad lök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar