torsdag 27 januari 2011

Grundrecept på macarons

 Fyra ingredienser är allt som behövs, florsocker, mandelmjöl, socker och ägg. Att piffa dem med livsmedelsfärg hör också till. Använd en digitalvåg för att få korrekt mängd av ingredienserna.

 Jag köper mitt mandelmjöl i Hötorgshallen i Stockholm. Hör med din butik om dem kan ta hem det eller skålla och skala mandlar själv, som du torkar och sedan maler till fint mjöl.

 Sikta mandelmjöl och florsocker för att få bort större mandelbitar och klumpar.

 Vispa äggvitor och socker till en styv massa.

 Vänd ner det siktade mandelmjölet.

 Häll upp smeten i en spritspåse och spritsa rundlar stora som en femkrona. Hade ingen slät tyll men det är att föredra.

 För att undvika sprickor på kakorna så låter man dem vila i minst 30 min men gärna en timme.

De färdiga kakorna blir frasiga på ytan och lite sega inuti. Nu är de redo att fyllas med någon god smaksatt kräm. Receptet är taget från Mia Öhrn.


Grundrecept på macarons 25-30 dubbla kakor

110 g mandelmjöl
170 g florsocker
90 g äggvita
2 msk strösocker
ev. hushållsfärg

Blanda mandelmjölet med florsockret och sikta genom en sil. Vispa äggvitan fluffigt i en ren och torr bunke, helst av rostfritt stål. Tillsätt strösockret lite i taget och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett ganska fast skum. Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan tillsammans med ev. hushållsfärg. Blanda tills du har en jämn smet. Känns smeten väldigt fluffig och tjock kan du blanda runt lite tills så att den sjunker ihop en aning. Spritsa ut rundlar knappt stora som femkronor på två bakplåtspappersklädda plåtar. Låt kakorna vila på plåten ca 30 minuter. Då torkar ytan och kakorna blir finare. Sätt ugnen på 125 grader. Grädda i omgångar på ugnens nedersta fals i ca 20 minuter. Kakornas överdel ska fortfarande vara ganska blek, men underdelen ska släppa från bakplåtspappret om du provar att lyfta dem. Låt kakorna svalna och lossa dem sedan från pappret. Är de svåra att få loss kan du låta dem torka lite till på plåten, eller lägga in hela pappret i frysen en stund. Nu kan du fylla kakorna med kräm av något slag och lägga en till kaka ovanpå, som en hamburgare. Kakorna håller sig några dagar i rumstemperatur, men går också bra att förvara i kylen i drygt en vecka, eller frysa in.

Kommentar: Det är lite pyssel att få till dessa delikata mandelkakor, men värt besväret. Räkna inte med att få 30 helt perfekta kakor första gången du gör dem, men de smakar lika gott. Har provat lite olika recept på macarons men detta är hittills bäst. Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar