onsdag 26 januari 2011

Lekland för barn i Stockholm

 För att du ska få en känsla av hur ett lekland är uppbyggt har jag tagit några bilder från Barnens Djungel i Arlandastad som exempel. Alla lekland jag besökt har som regel att inget ätbart och drickbart får tas med in. Då vill jag i alla fall att det ska vara en fräsch cafeteria med olika alternativ, mestadels är det korv, pannkakor och godis.

 Sådana här klätterställningar finns det på alla lekland. Mindre barn kan behöva hjälp, därför är det bra om föräldern har oömma kläder att krypa runt i.

Här på Barnens Djungel finns det klätterställning, hoppborg, rutschkanor och lekyta för de mindre barnen. Alla lekland arrangerar också kalas, vilket är kul för barnen och lätt för föräldrarna.

Barn från 0-3 år kan åka i den här mindre rutschkanan och landa i ett bollhav. Olika mjuka kuddar finns också att leka med.

Min dotter, som är 2,5 år, gillade den här hörnan.

Med lite fantasi kan man flyga med hjälp av en kudde.

Ofta gäller entrébiljetten för lek i 2 timmar och det är alldeles lagom. Både föräldrar och barn är trötta efter ett sådant lekpass. Vi brukar alltid åka dit när dom öppnar och sedan åka hem och äta lunch.



Lekland i Stockholm (som jag provat)
Vardagar: 11-19
Helg: 10-18

Pris: 
1-2 år 40:-/barn
2-3 år 60:-/barn
3-13 år 80:-/barn
gäller för 2 timmars lek därefter 20:- per påbörjad timme

Kommetar: Detta är ett av dem bästa lekland vi har varit på. Bra utbud i caféet, hyfsat fräscht, billigt och mycket för barnen att göra. Det finns ett separat kalasrum.

Alla dagar: 10-18

Pris:
Barn under 95 cm 70:-/barn
Barn över 95 cm 99:-/barn
(för 2 timmars lektid)

Kommentar: Jag blev väldigt besviken när jag besökte Nickis. Det ligger nålfiltsmatta på golvet som samlar mycket smuts, det är lappat och lagat med silvertejp på många ställen, det luktade ofräscht och jag upplevde det smutsigt när jag var där, tråkig belysning och dåligt utbud i caféet. Det stod skräp och kartonger lite var stans och det finns inget kalasrum utan det sker i en alkov intill caféet. Hoppas verkligen på en renovering då detta skett på Nickis i Uppsala.

Mån, ons och tors 10-17
Fre - sön 10-19

Pris:
1-3 år 70:-
4-12 år 100:-
(för lektid i 2 timmar)

Kommentar: Fräscht och hyfsat utbud i caféet, men få aktiviteter för mindre barn t ex ingen rutschkana. Passar mer för äldre barn från ca 3 år. Separata kalasrum finns. Det ligger klinker utan golvvärme utanför lekytan och vi upplevde det kallt om fötterna.

Vardagar 10-20
Helg 10-18

Pris:
Barn över 100 cm 140:-
Barn under 100 cm 110:-

Kommentar: Det här är bra, om inte bäst i Stockholmsområdet. Det är stort och luftigt, bra sittytor för föräldrar, fräscht, många kalasrum, mycket serviceminded personal och Wayne´s coffee hyr in sig. Toppen helt enkelt!


Ett hett tips!

Monkey Town Jönköping
Tis-ons 10-18
Fre 11-19
Helg 10-18

Pris: 95:-/barn och ingen tidsbegränsning

Kommentar: Vi semestrar mycket i Gränna och åker då hit och leker. Detta är ett stort lekland med en stor lekplats för de minsta. Det finns klätterställning, rutschkana och bollhav men även jättelego och trampbilar. För de större barnen klätterställning, studsmattor, pulkabacke och olika trampbilar och cyklar. Caféet har ett bra utbud men maken är besviken på kaffekvaliteten. Det här är vår favorit bland alla lekland, ett plus är att det finns spjälsängar utställda för mindre barn som behöver sova (med fina parasoll över) och även en separat lekyta för barn som inte kan gå än.

Har du tips på fler lekland?

3 kommentarer:

  1. Hur är det med Heron City i Kungens kurva? Skulle det inte öppnas ett Lekland där? Jag har varit där för några år sedan och spelat bowling med de äldsta barnbarnen men då fanns det bara en minilekplats för de små.

    SvaraRadera
  2. Hittar inget i Heron City men i gratistidningen Barn i stan ska det finnas lekland här:

    Abrakadabra Skärholmen
    Barn & Buslandet Tyresö
    Barnadiset Bandhagen
    Lekuset Bromma
    Lekslottet Tullinge
    Saltsjöbus café Saltsjö-Boo

    Någon som har erfarenhet av dessa?

    SvaraRadera
  3. Titta in på: http://allalekland.se
    Om ni vill hitta fler roliga lekland i Sverige.

    SvaraRadera