fredag 14 januari 2011

Indisk kyckling Korma med raita och ris

 Avskräcks inte av antalet ingredienser, smaken blir fantastisk! Förbered alla ingredienser innan du sätter igång så går det snabbt och enkelt.

 Alla kryddor får fräsas i olja så att smakerna kommer fram.

Korman blir mild men smakrik och det är gott med basmatiris och raita till. En riktig festmåltid.



Indisk kyckling Korma med raita och ris 4 port

500-600 g kycklingfiléer, i bitar
1 stor gula lök, finhackad
3 klyftor vitlök, finhackad
1 dl mandelmjöl eller 50 g sötmandel, fint malen
1/2 dl riven färsk ingefära
1/2 kycklingbuljongtärning
2 msk olja
1/2 tsk mald kanel
1 msk mald koriander
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald kardemumma
1/2 tsk cayennepeppar
1/2 dl russin
1 1/2 dl matlagningsyoghurt
1/2 dl grädde
1 dl kokosmjölk
1 1/2 msk pressad citron
1 1/2 msk socker
1/2 tsk salt

Skär kycklingen i mindre bitar ca 3x3 cm. Bryn dem i stekpanna. Häll oljan i en kastrull och tillsätt alla kryddor. Låt dem fräsa en liten stund. Rör ner lök, vitlök, ingefära, mandelmjöl, grädde, yoghurt och kokosmjölk. Smula ner buljongtärningen och tillsätt citronsaft, salt och socker. Lägg i kycklingbitar och russin. Koka på medelvärme ca 1 timme, men passa så att det inte bränner fast i botten av kastrullen. Smaka av med mer salt och socker och späd ev. med mer kokosmjölk, grädde eller vatten om såsen är för tjock. Servera grytan med basmatiris och raita.


Raita 4 port

1/3 gurka2,5 dl turkisk yoghurt 10 %
1/2 dl hackad färsk mynta eller 1,5 msk torkad
1 msk honung
1 vitlöksklyfta, pressad
salt
peppar

Riv gurkan och låt den rinna av i ett durkslag. Krama ur resterande vätska med handen. Blanda alla ingredienser och låt gärna såsen stå en stund i kylskåp så smakerna kommer fram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar