En vacker dukning är pricken över i. Tygservetter ger en lyxig känsla och en vacker servettring förhöjer stämningen.
En klassisk oxfilé Wellington är en hel bit kött som rullas in i smördeg. Jag förenklade genom att skära ut en remsa smördeg och lägga den runt en köttbit och sedan ett lock. Väldigt gott och lyxigt.
Oxfilé Wellington med portvinssås 4 port
600 g oxfilé
1 msk smör
salt
svartpeppar
Duxelles-massa
1/2 gul lök
50 g rökt skinka
75 g champinjoner
1,5 msk smör
1 tsk tomatpuré
3/4 krm svartpeppar
1/4 tsk salt
1/2 msk oxfond, koncentrerad
1/2 dl vatten
Portvinssås
1 scharlottenlök
1 msk smör
1/2 msk duxelles-massa
1 dl portvin
1 dl rött vin
1,5 msk oxfond, koncentrerad
1,5 dl vatten
0,5 msk tomatpuré
1/2 kvist timjan
1 msk svartvinbärs géle
1 krm salt
1 1/2-2 tsk maizena, majsstärkelse
1/2 msk smör
Till filén
200 g färdig smördeg
1 ägg, uppvispat
Tillbehör
Blandad sallad
ev. klyftpotatis
Putsa oxfilén och skär i portionsstora tournedos om 150 g. Salta och peppra runt om. Bryn köttet i smör i het stekpanna, ca 2 min på varje sida. Ställ dem att svalna.
Duxelles: Skala och finhacka löken. Finstrimla skinkan. Putsa och finhacka svampen. Stek löken mjuk i smör i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt skinka och champinjoner och låt puttra sakta ca 5 min. Rör ner tomatpuré, peppar, salt, oxfond och vatten. Koka ihop ca 10 min på låg värme. Mixa blandningen lite slarvigt med mixerstav i en skål.
Sås: Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs den i smör ca 1 minut. Tillsätt 1/2 msk duxelles-massa, madeira, vin, fond, vatten, tomatpuré och timjan. Låt koka utan lock ca 10 min. Sila genom en finmaskig sil. Häll tillbaka i kastrullen. Smaka av med gelé och salt. Red med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Koka upp såsen. Hetta upp såsen igen vid servering och rör ner smör.
Oxfilén: Sätt ugnen på 225°. Lägg filébitarna på en plåt med bakplåtspapper. Bre på duxelles-massa. Sporra ut remsor och lock ur smördegen. Klä kanterna med degen, fäst med uppvispat ägg. Lägg ett smördegslock på varje tournedos. Stek dem mitt i ugnen ca 12 min till 57° innertemperatur. Låt stå 10 min före servering.
Duxelles: Skala och finhacka löken. Finstrimla skinkan. Putsa och finhacka svampen. Stek löken mjuk i smör i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt skinka och champinjoner och låt puttra sakta ca 5 min. Rör ner tomatpuré, peppar, salt, oxfond och vatten. Koka ihop ca 10 min på låg värme. Mixa blandningen lite slarvigt med mixerstav i en skål.
Sås: Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs den i smör ca 1 minut. Tillsätt 1/2 msk duxelles-massa, madeira, vin, fond, vatten, tomatpuré och timjan. Låt koka utan lock ca 10 min. Sila genom en finmaskig sil. Häll tillbaka i kastrullen. Smaka av med gelé och salt. Red med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Koka upp såsen. Hetta upp såsen igen vid servering och rör ner smör.
Oxfilén: Sätt ugnen på 225°. Lägg filébitarna på en plåt med bakplåtspapper. Bre på duxelles-massa. Sporra ut remsor och lock ur smördegen. Klä kanterna med degen, fäst med uppvispat ägg. Lägg ett smördegslock på varje tournedos. Stek dem mitt i ugnen ca 12 min till 57° innertemperatur. Låt stå 10 min före servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar