söndag 9 januari 2011

Vitt matbröd med knaprig skorpa

Härligt knapriga bröd, här formade som baguetter, som går utmärkt att frysa och passar både till frukost, lunch och middag. Variera bröden genom att tillsätta oliver, soltorkade tomater, frön eller nötter. Olika oljor är också gott att prova såsom nötolja eller rapsolja.


Vitt matbröd med knaprig skorpa 4 baguetter

6 dl vatten
1/2 dl olja
25 g jäst
2 1/2 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl eller vetemjöl special (960 g)

Ljumma vattnet till 37 grader. Tillsätt oljan. Finfördela jästen i en bunke. Häll degvätskan över. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl så den blir smidig. Strö över lite mjöl och jäs under duk i cirka 60 minuter. Ta upp degen på mjölat bord och dela den i fyra delar. Rulla till avlånga baguetter. Degbitarna kan också kavlas eller plattas och sedan rullas ihop till baguetter. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och skåra långa sneda snitt med vass kniv. Jäs ca 35 minuter. Sätt ugnen på 275 grader. Pensla eller duscha baguetterna med kallt vatten och grädda mitt i ugnen 10 minuter. Pensla eller duscha dem en gång till. Grädda ytterligare ca 5 min. Låt baguetterna svalna på galler utan duk.

2 kommentarer:

  1. Tack för tipset! efterlyser ofta den goa hårda ytan....mmm....

    SvaraRadera
  2. Ett annat tips är att ställa in en ugnsplåt, som man inte är rädd om, längst ner i ugnen och sedan när man ställt in brödet hälla ca 2 dl vatten i formen eller några isbitar. Stäng luckan snabbt för att behålla ångan i ugnen. Detta gör att brödet får en knaprig yta. Lycka till!

    SvaraRadera