tisdag 18 januari 2011

Sjömansbiff på köttfärs

 Fantastiskt god och enkel köttfärsrätt med alla smaker från den klassiska sjömansbiffen.

Jag serverade lådan med inlagd gurka och en sallad, mättade och överraskande mycket smak.


Sjömansbiff på köttfärs 4 port

2 gula lökar, skivade
1 + 1 msk smör
500 g nötfärs
1/2 tsk salt
1 krm malen svartpeppar
800 g potatis, skalad och tunt skivad
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
4 dl öl
1 tsk salt
1 krm peppar
1/2 dl persilja, hackad (till garnering)

Tillbehör:
100 g saltgurka eller inlagd gurka (efter smak)
200 g rårörda lingon (efter smak)

Sätt ugnen på 200 grader. Hetta upp 1 msk av smöret i en stekpanna och fräs löken mjuk utan att den tar färg. Ställ löken åt sidan i en bunke. Hetta upp resten av smöret och bryn nötfärsen. Salta och peppra. Varva i en en ugnssäker form potatisskivor, lök och färs. Avsluta med ett lager potatis som täcker färsen. Hetta upp 1 dl vatten och lös buljongtärningen. Tillsätt öl, salt och peppar. Häll blandningen över färs, lök och potatis. Ställ in formen i ugnen och låt stå tills potatisen är mjuk och har fått fin färg, ca 30-40 minuter. Garnera med hackad persilja.

2 kommentarer:

  1. Såhär har jag också gjort någon gång och håller med dig... riktigt gott blir det.

    SvaraRadera
  2. Visst är det en toppenrätt! Variation på köttfärs behövs ju alltid och den här hör till min tio i topp lista.

    SvaraRadera