söndag 23 januari 2011

Marängsnöbollar

Underbara små söta bollar som överraskar.



Marängsnöbollar 30-50 st beroende på storlek

5 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap
1 dl vatten
1 krm salt
2 äggvitor
2 tsk vaniljsocker
ca 2 dl kokosflingor

Koka upp socker, sirap, vatten och salt till 150 grader. Ta starkt bräckprov (droppa lite sockerlag i iskallt vatten, lyft upp. Om den är hård och spräd och går att bräcka sönder är temperaturen den rätta.) Dra kastrullen från värmen. Vispa äggvitorna till hårt skum. Häll långsamt i den heta sockerlagen under kraftig vispning. Fortsätt vispa i ca 10 minuter till en tjock massa. Avsluta med att vispa i vaniljsockret. Forma små bollar med blöta händer. Rulla bollarna i kokosflingor. Ställ in i kylen i minst 30 minuter.

Kommentar: Jag rekommenderar att man använder en hushållsmaskin för att vispa smeten. Jag använde en vanlig elvisp men den klarade inte att vispa i 10 min, smeten blir riktigt tjock och seg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar