måndag 3 januari 2011

Vardagsbröd med kardemumma

 Kavla ut degen och sporra eller skär ut lagom stora bitar.

Goda och lite annorlunda bröd med smak av kardemumma.



Vardagsbröd med kardemumma ca 24 st

1 pkt jäst (50 g)
1 msk smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1/2 dl socker
1 tsk grovmald kardemumma
1 ägg
ca 13 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke och lägg i smöret. Värm mjölken till 37 grader och häll den i bunken. Rör om. Tillsätt salt, socker, kardemumma och ägg samt 8 dl av vetemjölet. Arbeta degen jämn och tillsätt resten av mjölet efter hand. Arbeta inte degen hårt, den ska bara bli väl blandad. Låt degen jäsa 30 min under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord, tillsätt mer mjöl om det behövs. Kavla ut den till ca 30 x 40 cm. Sporra ut 5 x 10 cm stora bitar. Lägg bitarna på bakpappersklädda plåtar och låt dem jäsa ca 20 min. Nagga med brödnagg eller gaffel och grädda i nedre delen av ugnen 10-12 min. Låt bröden kallna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar