måndag 10 januari 2011

Vegetarisk ärtsoppa

Ärtsoppa utan fläsk men med en god senap. Gott och mättande! Går utmärkt att frysa in.



Vegetarisk ärtsoppa 8-12 port

Blötläggning:
Rensa och skölj ett paket gula ärtor (1 kg). Blötlägg dem i 3 liter vatten i minst 10 timmar, men gärna upp till 24 timmar.

Kokning:
1 kg blötlagda ärtor
3 liter vatten
2 tsk salt
4 gula lökar, i klyftor
3 tsk mejram eller timjan eller hälften av varje
4 buljongtärningar

Koka upp ärtorna med vatten och salt. Skumma. Lägg i lökarna, buljongtärningar och kryddor. Koka under lock tills ärtorna är lagom mjuka, 1-2 timmar. Koktiden varierar efter lagrings och blötläggningstid. Smaka av och tillsätt ev. mer salt eller kryddor. Mixa ev. soppan lite slarvigt med en mixerstav så att en del ärtor mosas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar