Fina små frikadeller som fått sjuda i buljong, enkelt och smidigt.
Tomatsåsen kokade jag på krossade tomater från Mutti.
En middag som i Lady och Lufsen. Vänder ner spagettin i tomatsåsen med frikadellerna och serverar med hackad persilja. Extra parmesan är gott till.
1 dl mjölk
1 msk kalvfond eller buljongtärning
2 msk ströbröd
2 msk riven parmesan
400 g kalvfärs
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 dl finhackad persilja
salt och peppar
2 liter köttbuljong (vatten + 4 buljongtärningar)
Tomatsås;
2 burkar krossade tomater
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
olja
2 msk tomatpuré
1 tsk strösocker
salt
peppar
400 g spagettti
1/2 dl riven parmesan
ev. hackad persilja eller basilika
Tomatsåsen:
Fräs lök och vitlök i lite olja utan att de tar färg. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, socker, salt och peppar. Späd ev. med lite vatten om såsen blir för tjock. Låt koka ihop ca 10 min. Smaka av.
Frikadellerna:
Blanda mjölk, fond och ströbröd i en bunke och låt svälla några minuter. (Använder du tärning så smula den och lös upp den i mjölken innan du blandar den med ströbrödet.) Rör ner parmesanen och tillsätt färs, lök, vitlök, persilja, salt och peppar. Arbeta ihop till en smidig färs. Rulla till ca 20 frikadeller. Koka upp buljongen och lägg i frikadellerna och blanchera i 5 minuter. Ta upp med hålslev.
Koka pastan. Lägg frikadellerna i tomatsåsen och sjud på svag värme ca 10 minuter. Blanda pastan med frikadellerna i tomatsåsen. Strö över riven parmesan och ev. hackad persilja. Servera!
Kommentar: Spara buljongen och gör en soppa!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar