måndag 6 december 2010

Blomkålssoppa med parmesan

Underbart god och smakrik soppa av blomkål. Serverar den med rostad baguette och kikärtsröra. Det blir en stor sats men soppan går utmärkt att frysa in till snabba luncher och middagar eller kanske vinterutflykten.


Blomkålssoppa med parmesan 9 port à 4,5 dl

1500 g blomkål (ca 3 st)
3 gula lökar
6 vitlöksklyftor
olja eller smör
2,5 liter vatten
4-5 hönsbuljongtärningar
4,5 dl färskriven parmesan (ca 120 g)
1 1/2-2 tsk salt
peppar

Ansa och bryt/skär blomkålen i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek lök och vitlök i smör eller olja i en gryta 2-3 min. Tillsätt vatten och smulad buljongtärningar. Lägg i blomkålen och koka den mjuk, ca 12-15 min. Mixa soppan slät och rör i ost. Smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar