Min mamma gjorde urgoda fyllda petits choux till vårt adventsmys. Ena med chévre och dadel och den andra med ädelostkräm.
Petits choux 15-25 st
50 g smör
2 dl vatten
2 dl vetemjöl (gärna special)
3 ägg
Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp vatten och fett i en kastrull. Tillsätt mjölet, lite i taget och rör kraftigt med t ex en träslev tills smeten släpper från botten och kanter. Tag kastrullen från värmen och tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning. Klicka eller spritsa ut smeten till valfri storlek på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen, stora petits choux ca 25 min, små ca 20 min. Bakverken är färdiga när de fått färg och blivit lätta och höga. Låt dem kallna på galler. Skär eller klipp försiktigt ett snitt och lägg i fyllningen strax före serveringen.
Chévrefyllning
ca 100 g chévre
matyoghurt, kesella eller liknande
dadlar
Rör ut chévren med kesella till en smidig kräm. Smaka av med salt. Spritsa eller klicka röran i petits choux och lägg på en halv urkärnad dadel.
Ädelostkräm
ca 100 g ädelost
matyoghurt, kesella eller liknandeBlanda ädelost och matyoghurt till en kräm och klicka eller spritsa i bakverken. Servera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar